Top assortiment bij Lowgardens Nuseries

Dit was wel héél bijzonder. Wij bezochten kwekerij Lowgardens in Wernhout, nabij de Vlaams-Nederlandse grens. Een unieke en fraaie kwekerij met veel curieuze en zeldzame, bomen en heesters, waaronder ook veel eetbare. Een bezoek om niet alleen hebberig, maar ook blij van te worden.

Onderaan dit bericht hebben we een foto slider opgenomen.


Wernhout ligt bij Zundert. Voor sommigen een fiks eind weg. Maak er in dat geval een mooi dagje uit van: Zundert kent een abdij met een van de twee Nederlandse abdijbieren en verder een prachtig Van Gogh-museum en bij de kerk een artist in residence-atelier die kan worden bezocht.

24 juni 2017 – Noteer de datum

Lees de krant! Klik erop en de PDF opent.

In onze Eetbare Siertuin staan een redelijk aantal planten die van deze kwekerij komen. Meest gekocht tijdens de Kwekerijdagen op Bingerden. Zo leerden we hen kennen. In 2016 was Lowgardens te gast op ons Sint-Jan-evenement. Ook dit jaar, op 24 juni, komt Peter Vanlaerhoven weer bij ons met een bijzonder assortiment. Zie onze agenda: Sint-Jan.
Uit de agenda van de kwekerij blijkt dat ze dit jaar een keer of vijftien op andere speciale liefhebbersmarkten en tuinbeurzen staan. In Nederland, België en Frankrijk. Het hoogtepunt is de Verzamelaarsdag op 10 september, op de kwekerij zelf. Daar is immers het volledige assortiment.Peter Vanlaerhoven en zijn partner Pascale Matthijssen “doen” de kwekerij met zijn tweeën. Op het oog een hele klus. Maar is het niet zo dat als je gepassioneerd bent, dat tijd geen rol speelt? Zo is het ook voor hen. Peter is eigenlijk van kinds af aan bezig met bijzondere bomen en heesters kweken.


Jong plantgoed op kweektafels.
Hier wordt ook gekweekt, meer groter spul.

Kwekerijbelevenis

Na een uur en een kwartier rijden komen Anthonetta

en ik aan. Voor, aan de weg, staat een fraaie woonwagen waar bezoekers worden ontvangen. En eromheen het actuele te verkopen assortiment. Maar we treffen Peter iets verder, achter een hekwerk van twee planken.
“Dit is een tijdelijk hek,” verklaart Peter, “De kwekerij hierachter ben ik geschikt aan het maken voor bezoek. Maar jullie komen gerust verder.” De bovenste plank wordt weggenomen en Anthonetta en ik volgen hem.


Verkoopdeel met de woonwagen middenin.

“We waren eerst in Zundert gevestigd en zitten nu vier jaar op deze locatie,” legt Peter uit. “Het is allemaal nog steeds in opbouw. Het moet echt een kwekerijbelevenis worden als de mensen hier komen.”
Nu gaat Peter naar tuinbeurzen maar het ligt in de bedoeling dat minder te doen als wij, geïnteresseerden, hen weten te vinden.
“We sturen geen planten op. Dat is toch wel een beetje mishandeling. En zeg nu zelf. Waar kan je nog een kwekerij bezoeken?” Anthonetta en ik noemen wat namen: Esveld in Boskoop, de Hessenhof in Ede, Kabbes, Tuingoed Folz en nog een paar in het Noorden van het land, maar inderdaad, dan is het snel gedaan met de kwekerijen met een bijzonder assortiment. Anthonetta stelt dat de mens

een beetje lui wordt. Gemak dient de mens.
“Bij jou krijgen ze dan wat extra. Deze planten die jij hebt, vindt je bijna nergens. Je deelt ook je kennis.” En zo is het. Lowgardens is geen Intratuin.


Uit zaad of stek

Bij Lowgardens Nurseries wordt vrijwel alles van zaad of stek opgekweekt. Zaden worden zelf gewonnen tijdens reizen in de buitenlanden of vrienden en goede kennissen nemen het mee van buitenlandse reizen. Zaden worden gezaaid in bakken met het juiste medium (aarde) en opgekweekt. Winterhardheid wordt getest aan de hand van de praktijk. Zij die overleven zijn goed voor de verkoop.


Labyrint of doolhof

Labyrint in wording, maar wat er is geplant is wel heel bijzonder!

Peter laat ons het labyrint zien dat hij en Pascale hadden opgezet. Hier kan de bezoeker tussen allerlei heesters en bomen lopen. Het is nog niet zo oud en het is meer voor de lol aangelegd, natuurlijk ook om het plantgoed te laten zien.
“Een doolhof,” zeg ik.


“Een labyrint kent een route. In een doolhof raak je de weg kwijt,” verduidelijkt Peter.
Klopt. Er zijn diverse wegen naar de kwekerij in Wernhout. Maar u komt altijd aan.
(Wij kwamen via de A16 bij Hazeldonk over de snelweg België in, reden via een hoekje Vlaanderen over een nogal hobbelige zandweg weer de grens terug over, vlakbij de kwekerij. We raden u aan Rijsbergen, Zundert, Wernhout te volgen.)


Lowgardens Nurseries & Consultancy
Maalbergenstraat 26
4884 MT  Wernhout (NL)
T: +31 (0)76 85 00 358
M: +31 (0)6 51 15 04 38
Openingstijden: vrijdag, zaterdag, zondag van 10:00 – 17:00 (ook tijdens beurzen)

 

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Top assortiment bij Lowgardens Nuseries”

 1. geachte,
  bent u open dezer dagen? ( Vr :Za /zo) ?
  Ik bezit een zeer grote Hydrangea Aspera macrophilia. ( rechtopstaande takken-zeer grote balderen ( 30 x 40 cm)-wordt zeker 6/7 meter hoog).
  Ik heb er nog geen enkele gezien in België in de Bekendste tuinen.
  Indien u interesse hebt; kan ik een exemplaar van 3 jaar ( ca. 70 cm meenemen.)
  wij kunnen dan ruilen voor een boomsoort die wij niet hebben?Hugo.Van.Rosu

  Beantwoorden

Plaats een reactie