Uienvlieg: Wie plant oogst de helft

De uienvlieg heeft verschrikkelijk toegeslagen. Bijna 50% van de sjalotten is aangetast en minstens 50% van de gewone ui. Alleen de rode ui heeft de aanval van de uienvlieg goed doorstaan.

Op 6½ meter rode ui waren er slechts drie door de uienvlieg aangetast. De oogst van sjalotten en gewone ui was daarentegen hoogst teleurstellend. Gelukkig oogsten we de rode ui als laatste, waardoor ons humeur weer wat werd bijgesteld.

Dramatisch jaar

uivlieg 1Zo erg hebben we het niet eerder meegemaakt. Hoe kan dit? Heeft de betrekkelijk koude winter ermee te maken gehad? Zijn de natuurlijke vijanden van de uienvlieg gestorven?
De uienvlieg, die er als een normale vlieg uitziet (8 mm, grijs met misschien een gele tint), legt haar eitjes bij de wortels van de ui. De maden vreten zich erin. Licht aangetaste uien kan je nog schoonspoelen in een bak water. Voor ons was de oogst dermate frustrerend dat we met gepaste woede rücksichtslos de aangetaste uien hebben weggedaan. Bij de kippen die de witte maden maar wat graag uit de bollen pikten. Dat dan weer wel.

Belangrijk is om te weten dat de uivlieg als een bruine pop in de grond overwintert en dat er in een moestuinseizoen twee generaties zijn: de eerste in het voorjaar (half mei – half juni) en de tweede van begin juli tot september. Deze generatie is minder schadelijk.
 

 

uien en sjalotten liggen om 2.jpgLichte of zware grond

De uivlieg slaat meer en beter toe op lichte grond. Volgens de databank ziekten, plagen en onkruiden, van groenkennisnet.nl kan een hele oogst worden vernietigd. Ze schrijft: "Schade wordt eerder en in ernstiger mate waargenomen naarmate de grond lichter is als gevolg van een grotere eiafzet op deze grond. Als geen bestrijding wordt uitgevoerd, kan de door de made van de uienvlieg aangerichte schade aanzienlijk zijn en op heel lichte gronden in bepaalde regio's zelfs leiden tot een complete mislukking van de teelt."
Misschien helpt aandrukken van de grond rond de uien en sjalotten. Iets.

 

Plant- of zaaiui?

Volgens deze pagina doet de uivlieg het beter op plant-/pootui dan zaaiui. Volgens VELT Handboek Ecologisch Moestuinieren "tast [ze] eerder zaaiui dan plantui aan".
Zaaiui wordt overigens door veel professionele moestuiniers vroeg geoogst en als bosui op de markt gebracht. De uibollen zijn dan nog klein en het loof is nog groen. Maar dat terzijde.

Bestrijden

Voor de grote, professionele biologische moestuinier is er een oplossing. Het uitzetten van veel steriele uivliegen. Paring leidt dan in heel veel gevallen tot niets of anders gezegd: het vrouwtje legt eieren waar geen maden uit voortkomen. Dit heet SIT-methode: Steriele Insecten Techniek.

De gemiddelde (hobby/amateur-) moestuinier kan het volgende doen:
a)   Combinatieteelt (met wortels, zou helpen. Dat doen we en het resultaat mag er dit jaar niet zijn.)
b)   Stuiven met basaltmeel
c)   WortelvliegVrij van Ecostyle (dat ook tegen uienvlieg werkt – daar experimenteren we momenteel mee op de prei en bosui/lenteui) 
d)   Tuinbouwgaas (fleece) is het meest efficiënt.

Maar ja, dan moet je de kosten van de maatregelen tegen de opbrengst afzetten.

https://www.ecostyle.nl/upload/187190853.jpg

Basaltmeel kost zo'n € 3,50/5 kg bij Boerengoed. WortelvliegVrij van Ecostyle bestaat uit een gesteentemeel. Is dit basaltmeel? Ecostyle hanteert een adviesverkoopprijs van € 7,93/200 gram.

 

Basalt 23 kgInsectengaas van 2,60 m breed kost € 3,78/meter bij Boerengoed. Tien jaar garantie. Onze bedden zijn 6,5 meter lang; de investering in insectengaas is voor twee bedden ca. € 60. In tien jaar afgeschreven is dit zes euro per jaar. Wat kost een kilo (biologische) uien in de winkel? En hoeveel gebruikt ui?

Alleen, zo'n bed met een gaasdeken erover…. Dat ziet er toch niet uit?!

 

 

 

 

7 gedachten over “Uienvlieg: Wie plant oogst de helft”

  • Ik zie de relatie van uw vraag met de uienvlieg niet. Onze website verschaft informatie, maar wij houden geen lijsten van winkels bij. Dat zou te veel werk zijn. We doen het allemaal ‘om niet’.

   Beantwoorden
 1. Bij de prei helpt fijn strooisel van tabak tegen aaltjes heel goed. Zou dat ook tegen die uienmaden kunnen werken? Vr.gr. Gerard.

  Beantwoorden
  • Ik zou het niet weten. Er zit wel wat in. In het kippenhok strooien we gedroogde nerven van tabaksbladeren. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik niet meer weet tegen welk ongedierte dat werkt. Maar niet tegen aaltjes 😉 Dus werkt tabak tegen meer. Wie weet. Probeer het eens?

   Beantwoorden
 2. Dat klopt, die tabak houdt parasieten (die luchtwegen aantasten) weg van de kippen. Ik weet inmiddels dat die uienvlieg ook de prei aantast, met het zelfde resultaat: Weg oogst. Maar die losse tabak kan je hier (Eindhoven)niet meer krijgen, is “van hogerhand” gesaboteerd, het werkte te goed. Maar wat belet ons om wat tabakszaad te kopen en te zaaien? Hier in Nederland te bestellen bij zaadhandels op het internet. Ik ga het proberen. Groets: Gerard.

  Beantwoorden

Plaats een reactie