Stop de bijensterfte

Oplettende en betrokken inwoners van Nederland hebben de afgelopen maanden kunnen lezen dat het niet goed gaat met de bijenstand. Oorzaak: het gebruik van pesticiden. Er is onlangs een burgerinitiatief van de grond gekomen. Veertigduizend handtekeningen zijn nodig om de Tweede Kamer te bewegen.

stop de bijensterfte - bijAanleiding voor de petitie is de ronduit teleurstellende reactie van minister Verburg op de alarmerende berichten over de bijensterfte (29 mei 2009, schriftelijke reactie op Kamervragen).

Teken ook de petitie en klik hier.

Het betreft de volgende chemische goedjes waar de bijen nogal last van hebben:

Imidacloprid

Insecticide tegen zuigend insecten, zoals bladluis en witte vlieg. Wordt toegepast in de fruitteelt. Misschien kent u het onder de naam Admire, van Bayer. Dat staat in tuincentra.

83301 - Bayer Admire 5 gram

Het is weliswaar in de EU toegelaten, maar met de uitdrukkelijke aantekening dat degene die het toepast rekening moet houden met de honingbij – gelooft u het?

Clothianidine

Wordt opgenomen door de ontkiemende planten en beschermt die zo tegen insecten. Ook Bayer.  Ze werken in op het centraal zenuwstelsel van insecten, die, plastisch gezegd, in de war raken en van honger sterven. Zo ook de honingbij.

https://www.bayercropscience.be/Bayer/CropScience/BCS_Belgium.nsf/id/NL_PonchoBeta/$file/Poncho-Beta.jpg

Wordt ook gebruikt voor conservering van hout; tegen boktor en termieten.

 

Pas sinds 2006 in de EU toegelaten.

 

 

Thiamethoxam 

Wordt door de planten opgenomen en werkt in op de maag van de insecten. Werkt ook bij direct contact, d.w.z. dat het insect niet aan de plant hoeft te sabbelen.

https://www.syngenta.com/en/products_brands/img/cruiser_brazil.jpg

Insecten raken verlamd en sterven. Dit keer geen Bayer maar Syngenta.

 

Het is niet zondermeer in de EU toegelaten: lidstaten mogen het toelaten en ook verbieden. Nederland staat het toe.

Grondwater

Los van de dramatische gevolgen die het voor de bijen heeft, moet men zich realiseren dat deze stoffen worden gespoten en via de bodem in het oppervlaktewater en ons drinkwater komen. Van Clothianidine is bekend dat het invloed heeft op de mens.

Gezondheidszorg

De fruittelers en akkerbouwers gebruiken deze middelen voor een zo groot mogelijke oogst, opdat "de mensen in het land" zo min mogelijk ervoor betalen. Aan de andere kant betalen we (later) meer voor de gezondheidszorg. Raar hè

Plaats een reactie