Betrekkelijk eenvoudig recept maar o zo smakelijke taart of quiche met knolvenkel, spinazie en zachte geitenkaas
- 2 st ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst (kwartier voordat het de pan in gaat)
- olijfolie of ghee
- 1 st stevige knolvenkel
- 300 gr spinazie-/snijbiet-/nieuwzeelandse spinazie-blad (schoon aan de haak, dus zonder stelen bij de snijbiet)
- 1 eetl marjoraan of oregano
- 250 gr zachte geitenkaas (dus als smeerworst zo zacht)
- 4 st eieren
- peper uit de molen
- deeg voor quiche of een lap bladerdeeg
-
Verwarm de oven voor voor het bakken van de quiche of taart. Wij doen dat op 200o C – afhankelijk van het deeg, vanaf 180o (Dan misschien iets langer bakken straks.)
-
De spinazie in stukken scheuren of snijden. Het komt in de quiche of taart, dus al te grote lappen is niet erg praktisch.
-
De knolvenkel in pakweg 1 x 1 cm stukken snijden.
-
Verhit in een stevige pan (kasserol) een scheut olie of een eetlepel ghee. Smoor de ui glazig.
-
Doe de knolvenkel erbij en onder af en toe omscheppen deze bijna gaar stoven.
-
Dan de spinazie erbij, schep bij herhaling goed om. Doe de oregano of marjoraan en knoflook erdoor. Stoof tot het blad van de spinazie zacht is. Vuur uit.
-
Schep het over in een zeef om uit te laten lekken en af te koelen. Druk er evt met een lepel op om wat vocht eruit te laten lopen.
-
In een kom de vier eieren met een fikse dosis peper uit de molen al even met een garde of mixer loskloppen. Doe de zachte geitenkaas er in brokken door. Mix de geitenkaas kapot – er mogen best wel wat stukken kaas in blijven, als ket maar geen grote klompen zijn.
(Hier is een gewone keukenmixer erg handig voor. Dus geen staafmixer of keukenmachien, die maken het echt fijn.)
-
Doe het afgekoelde groentenmengsel door de ei-geitenkaasmassa. En dan heb je weer een nieuwe massa 🙂
-
Bekleed de bakvorm met het deeg (zie opmerkingen). Bak even blind voor. Dus wat sneden in de bodem maken en pakweg 10 minuten of minder in de hete oven zetten.
-
Brengt het mengsel over in de vorm, strijk glad en zet een twintig minuten of langer in de oven. Als de bovenkant begint te bruinen en de vulling stevig is, is het klaar. (Een naald erin steken mag ook, die mag niet nat terugkomen.)
- Wij werken vaak met een grote lap bladerdeeg. Enkele kleine vellen aan elkaar plakken kan ook. En anders maak je het deeg voor hartige taart.
- Er is geen zout toegevoegd, die smaak moet in principe van de zachte geitenkaas komen.
1 november 2020
Enkele dagen geleden had ik deze als taart gemaakt voor mrs. M en mij. Met hulp van Smaakvrienden van Angélique Schmeinck. In een kleine taartvorm. Nu was Gerhard er en de keus viel nu op de uitvoering ‘quiche’. In de taart (voor twee personen) had ik nieuw-zeelandse spinazie gebruikt, die was in de kas opgekomen als ‘onkruid’. En de kas moet leeg voor de winter, dus opeten.
Vandaag heb ik snijbiet gebruikt.
Al met al een smakelijke vegetarische taart of quiche.
Is dit een vegetarisch gerecht? Om geitenmelk voor geitenkaas te verkrijgen moet een geit jongen. En de bokjes zijn “afval” – gaan in de meest gunstige zin op transport naar Italië. “Zonder vlees geen melk” noemt Hiske Ridder niet voor niet haar serie.
Ik mis de knoflook in je beschrijving, meefruiten met de ui?
Ja, of bij de spinazie. Ik heb het erbij gezet. Goed gelezen. (En ik heb nog een foutje gevonden ‘in een de eieren loskloppen’ miste kom.
Dank! Samen komen we er wel 🙂
Dank je! Hij was erg lekker, gaat op de favorietenlijst.
Hoe heet moet deze quiche worden gebakken?
Dag Wouter, ik zet ‘m meest op of tegen de 200. Ik zal het in de tekst erbij zetten. Scherp gezien!