Wie on tie-vie [4]

Wie on tie-vie 4 - Anthonetta
Als Rob Kleijs vraagt wat je allemaal kan maken met bladchicorei zegt Anthonetta, met haar charmante lach: “Eerlijk gezegd: ik ben geen kok.”

Dinsdagavond 2 juni 2015, om 19:20 uur in het tv-programma De Tuinen van Kleijs, was een item over de Eetbare Siertuin. “Onze” Anthonetta van Bergenhenegouwen legde uit dat we eigenlijk vergeten zijn wat we allemaal kunnen eten en dat veel planten in siertuinen eetbaar zijn.

U kunt Anthonetta irl

ontmoeten op onze Open Ecotuin op 6 juni en verder op de dagen dat onze tuinen geopend zijn (kijk bij contactgegevens).


Op 19:57 is het eerste van de twee items met Anthonetta te zien. Op 26:17 het tweede. Op 29:31 komt de kok in beeld.

2½ uur voor 6 minuten

Wie on tie-vie 4 - opnamen
Opnamen in actie. Een close-up van een plant.

De opname vond twee weken eerder plaats, op 19 mei, en duurde ongeveer twee-en-een-half uur. Voor een item van in totaal zes minuten. Zo gaat dat. Maar het wordt ontzettend professioneel gemaakt, net als de vorige serie Koken met Kleijs. We hebben er een beetje kijk op hoe tv-opnamen in zijn werk (kunnen) gaan.

In het item komen maar enkele eetbare planten aan bod, dat kan ook niet anders. Niet alleen vanwege de tijd van het jaar (veel moet nog een beetje groeien), maar ook vanwege de tijd. En verdraaid, omdat er iets gekookt moest worden, zijn we zelf ook nog een halve seconde in beeld.
We aten – en ook de crew achter de camera – penne met blaassilene (maar ik meen dat ik een andere pasta heb gebruikt). In Italië is dat een gewone groente. Een vaste plant. Je koopt er zakjes zaad van. De naam is wel smakelijker: stridolo. Maar het is dus gewoon blaassilene.

De Tuinen van Kleijs

Wie on tie-vie 4 - boswief
Gerdien sluit het item over de kleine moestuin af.

Het programma De Tuinen van Kleijs wordt uitgezonden op TV Gelderland. Veel mensen negeren de lokale omroep omdat het amateuristisch en kleinburgerlijk zou zijn. Niets is minder waar in dit geval: De Tuinen van Kleijs is Hilversum meer dan waardig. Het gaat over allerlei tuinen, en zeker ook moestuinen. Vaste rubriek is het item met Boswief, zoals Gerdien van Stijn wordt genoemd en zichzelf ook graag duidt.
Zij laat op praktische, pragmatische en deskundige wijze zien hoe moestuinieren in de praktijk gaat. Zonder poespas en met een fikse dosis onderkoelde humor. (Al weer langer geleden liet ze ons weten dat er zo veel was opgenomen en niet uitgezonden, dat er gerust een tweede en derde serie kan worden gevuld. Dus wie weet!)

Plaats een reactie