Paddenstoelen-spinazierisotto

bron: ‘geïnspireerd door’ een niet meer te traceren recept op Internet

scheut olijfolie; 2 ui, gesnipperd; 300 gr paddenstoelen, in redelijke stukken of plakken (champignons or wat dan ook); 4 tenen knoflook, geperst; 300 gr risottorijst (ariborio bijvoorbeeld); 150+ ml droge witte wijn; 8-10 zongedroogde tomaten, grof gehakt; 1 l groentenbouillon; 4 eetl peterselie, fijngesneden; ca 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt; 750 gr spinanzie, gewassen en uitgelekt; 100 gr pijnboompitten; peper en zout naar smaak

Pers de tenen knoflook en zet minstens een kwartier apart. (Waarom? Als knoflook gehakt of geperst wordt en direct in een hete pan komt, is de gezondheidswaarde veel lager. Lees dit boek.)
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin en houd ook tot het einde van het verhaal.
Breng de bouillon aan of tegen de kook.

paddenstoelen-spinazierisotto 4Neem een ruime stevige pan, een kasserol, en verhit daarin een fikse scheut olijfolie op matig vuur. Smoor de ui tot ze glazig is en zacht wordt, voeg de paddenstoelen en daarna knoflook toe en roerbak eventjes. Draai het vuur hoog en schep de rijst erdoorheen. En blijf scheppen tot de korrels om en om door de massa zijn gehaald.
Blus met een fikse hoeveelheid witte wijn. En draai het vuur laag. Blijf roeren en omscheppen tot de wijn ongeveer verdampt is en voeg een fikse scheut bouillon toe. En meteen daarna de stukjes zongedroogde tomaat.
En nu is het een kwestie van roeren/omscheppen en het absorberen van het vocht. Dat kan een minuut of twintig duren. Telkens als het vocht verdwenen is voegt u een scheutje toe.
Maar let op. Als u de spinazie toevoegt moet niet net ervoor nog bouillon erbij zijn gedaan. Anders bestaat de kans dat alles te nat wordt.

Spinazie heeft weinig kooktijd nodig. Dus pakweg na een kwartier – als de rijst nog (net) niet gaar is – voegt u de spinazie toe. Het slinkt snel, dus, afhankelijk van de grootte van de pan, in porties.
Spinazie heeft zo veel vocht in zich, dat vermoedelijk geen bouillon meer hoeft te worden toegevoegd.

Als de rijst beetgaar is (dus geen pap, maar een klein beetje hard van binnen), de peterselie en Parmezaanse kaas er goed doorheen scheppen en vervolgens de pijnboompitten. Breng eventueel op uw smaak met versgedraaide peper en zout.

2 juni 2015
De spinazie gaat schieten. Dus moet worden geoogst. Een recept, dat ik kennelijk ooit ergens van had gekopieerd had, tegengekomen en naar de omstandigheden aangepast, omdat we ook nog een restje gedroogde gemengde paddenstoelen hadden. Dus die in een laagje water geweekt.
Het is uiteindelijk een smakelijk geheel en mag (dus) op deze website.

Opmerkingen
Voor de pijnboompitten kunnen ook grof gehakte en (in wat olie) gebakken walnoten worden gebruikt.

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie