Koolrabi met dille en gehakt

bron: ?  maar wel aangepast 😉

Afhankelijk van de grootte van de koolrabi’s, 1 of 1½ per persoon, in niet te dunne repen gesneden; 400 gr rundergehakt; goede hand vol pijnboompitten; 100 gr krenten of rozijnen, in wat heet water geweekt; verse dille, dunne blad fijngehankt; peper en zout naar smaak; scheut olijfolie

Rooster de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan. Blijf erbij en schud het regelmatig om. Bruin genoeg? Uit de pan in een kommetje om af te koelen.

Neem een ruime gietijzeren pan of wok. Verhit een scheut olie en bak de gehakt rul. Mooi bruin? Uit de pan nemen.
Gebruik dezelfde pan – niet schoonmaken – en doe daar de natte krenten of rozijnen in met het weekwater (als dat niet te veel is, anders minder). Doe de pijnboompitten er in en ook de koolrabi. Roerbak niet te lang, de koolrabi moet wel vrij rauw blijven. Roer de gehakt er weer doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Schep op de borden en strooi er wat dille over. Eet smakelijk!


9 juni 2017
Vanmorgen een boekbespreking gehad met grafisch ontwerper Annita en hoofdauteur Jan. We liepen nog even de moestuin in en Jan zei: “Wat een prachtige koolrabi’s heb jij!” Inderdaad, ze zijn mooi en helemaal gaaf. Okay, nu had ik gisteren twee gespleten eruit gehaald en die al bij de sla gegeten. Dus de overige pakweg twintig staan er mooi bij.
Dus moeten ze worden opgegeten!
Dit recept had ik al vrij lang op de harde schijf staan. De documenteigenschappen zeggen: 22 juni 2009 en laatst geopend 12 juni 2011. En nu dus weer.
Er zit geen ui en geen knoflook in. Mrs. M heeft er van gesmikkeld en wilde nog meer. Maar, zoals dat gaat bij alles wat lekker is: het is te snel op.


OPMERKINGEN
Het oorspronkelijke recept gebruikt geen krenten maar rozijnen en zonnebloempitjes in plaats van pijnboompitten. En kleinere hoeveelheden daarvan.

Plaats een reactie