Appel, cider en uiensoep

bron: BBC Food (Hairy Bikers)
(Voor 6 personen:) 1 kg ui, geschild en in (halve) ringen; 2 grote preien, in ringen; 2 handappels, in kleine blokjes (ca. ½ cm); 2 grote aardappels, in dezelfde kleine blokjes; 150 ml cider; 1 l groentebouillon; 3 laurierbladen; takje tijm; peper & zout; 200 gr gruyère (grotgerijpte), fijn geraspt; klont boter; optioneel, om over de soep te doen: wat bieslook, heel klein gesneden; geraspte nootmuskaat

Appel cider uiensoep - close up.jpg

Smelt de boter zachtjes in een stevige pan (kasserol) en als het bruist voeg de ui, appel en prei toe. Stoof gedurende 10 à 15 minuten, totdat het zacht is. Schep regelmatig om.
Verwarm de bouillon.
Voeg de aardappelblokjes en de cider toe. Roerbak nog een paar minuten en doe dan de bouillon, laurier en tijm erbij. Het deksel op de pan en 25 à 30 minuten zachtjes laten koken tot alle groenten gaar zijn.

Appel cider uiensoep - kom.jpgHaal de tijmtak en de laurier eruit.
Pureer de helft van de soep in een keukenmachine of met een staafmixer. Het blijft dus een soep met een beet. Breng op smaak met peper en zout en voeg evt. wat water toe als u de soep te dik vindt.

De Hairy Bikers scheppen de soep in kommen en strooien er de gruyère over. Dan een klein beetje bieslook erop, misschien nog wat peper en zout en een ietsje nootmuskaat.

10 november 2010
Ik had tijdnood. Het was al vijf uur en ik moest het hoofdgerecht nog maken en deze soep. Om zes uur zouden de gasten komen. Maar dat moet gezegd worden: deze soep is betrekkelijk snel te maken. Ook voor twaalf personen. En de goegemeente vond het een bijzonder lekker soepje. Wij ook. We aten er de volgende dag weer van.

OPMERKINGEN
1)   Wij doen er de gruyère op en zetten het onder de gril. Geen bieslook. Geen nootmuskaat en de soep was toch al op smaak.
2)   Grotgerijpte gruyère. Dat hebben wij ervan gemaakt. De reguliere gruyère vinden wij veelal weinig subtiel van smaak en veel minder zacht. Maar: Elck sijn smaeck!

Plaats een reactie