Auberginerisotto

Auberginerisotto - breedbron: de Køken van MergenMetz

2 aubergines; 1½ ltr groentebouillon; scheutje olijfolie; 2 tenen knoflook, geperst; 2 tomaten; bosje basilicum; kleine bol mozzarella di Buffalo (ca. 200 gr); 3 ansjovisfilets op olie, fijngehakt; 360 gr arborio- of andere risottorijst; evt. peper en zout

Voorwerk
Snijd de steelaanzet van de aubergines en vervolgens in de lengte in plakken van een halve cm of iets meer. Bestrooi ze met zout en zet ze in een vergiet (in een kom) om uit te laten lekken. Dat moet minstens een half uur, maar mag ook ‘s morgens al.

De tomaten moeten worden ontveld en ontpit. Dat gaat zo. En daarna in brokjes.
De knoflook persen en een kwartier terzijde leggen. Dat is beter voor de gezonde stoffen. (Lees dit boek.)

Bereiding
Auberginerisotto 1De aubergineplakken droog deppen en in kleine blokjes snijden.
Breng de bouillon aan de kook. Neem een stevige pan, een kasserol, en verwarm een scheut olijfolie op matig vuur. Doe de aubergineblokjes er in, bak ze even stevig aan, goed omscheppen. Roer de ansjovis er door en wat later de tomaten. Goed omscheppen gedurende een paar minuten. Doe de knoflook erbij en meteen het vuur hoog draaien en de rijst erbij. Omscheppen tot de rijst gecoat is.
Blus af met een fikse scheut groentenbouillon en het vuur laag draaien.
Nu begint het spel van risotto maken. Telkens een scheutje bouillon erbij en omroeren. Als de bouillon is opgenomen: weer een scheutje bouillon erbij. Dat duurt een minuut of twintig. Dan is de rijst (beet)gaar.

Rol de basilicumblaadjes als een sigaar op en snijd fijn. In de risotto doen. En dan ook de mozerella, in blokjes gesneden, erdoor roeren tot ze helemaal is gesmolten. (Wordt leuk draderig.)
En dan mag het worden opgeschept.

18 augustus 2015
Heb nog vier aubergines liggen. Gekocht. Onze eigen aubergines weigeren te groeien in de kas. Dus dat wordt niets. Tomaten tot aan het dak, aubergines net 30 cm hoog.
Enfin, twee mooie recepten gevonden, één van Ottolenghi, komt wel. En een van – via overlevering – de Zilveren Lepel. Welnu, dat recept hebben we aangepast. Mrs. M vond het heerlijk, dus het mag als ‘eigen’ op de site.

Opmerkingen
Geen

 

 

 

Plaats een reactie