Snel recept met borlottibonen (kievitsbonen) en grote garnalen. Heerlijk. Als bijgerecht maar, waarom niet als hoofdgerecht?
- blaadjes salie
- blaadjes laurier
- takje peterselie
- wat tijm
- 1 teen knoflook, gekneusd
- stuk bleekselderijstengel
- 300 gr borlottibonen (kievitsbonen), vers (of gedroogd en een nacht geweekt
- 2 teen knoflook, fijngehakt
- 12 st grote garnalen (rauw)
- 1 eetl olijfolie
- 1 st rode / chilipeper, in dunne ringen
- scheut droge witte wijn
- peper uit de molen en zout
- 1 doosje lucifers
- heel goede, grassige olijfolie
-
Maak een kruidenbuiltje door alles bij elkaar te binden – of, zoals wij, gebruik een buitensporig groot thee-ei van gaas.
-
Breng een pan water met de kruiden en de teen knoflook aan de kook.
-
Even iets doorkoken, dan laat de kruiderij de smaak wat meer los en doe vervolgens de bonen erbij.
-
Kook tot ze gaar zijn, dat zal bij verse een kwartier tot een half uur zijn, bij geweekte droge bonen kan het een half uur of langer duren. (Af en toe eentje eruit lichten en proeven.)
-
Afgieten en warm houden. (Kruiden en teen knoflook wegdoen.)
-
De garnalen worden in hun ruggetje opengesneden. Als de darmen er al niet uit waren, dan is dit het moment. Snijd ze diep in, klap ze open. Ze hebben dan iets van vlinders.
-
Neem een wok of een grote kasserol. Verhit de olie en doe de gehakte knoflook en peperringetjes erbij.
-
Kort daarna de garnalen. Na een minuut of twee zijn die wel voldoende gaar.
-
Pak de lucifers en de fles wijn.
-
Giet de wijn erover en flambeer, d.w.z. snel aansteken.
-
Doe de bonen bij de garnalen, schep een paar keer om en verhit door en door.
-
Opscheppen. Een straaltje kwaliteitsolijfolie erover. En misschien nog wat vers gemalen peper.
1. Bij het flamberen wel snel zijn; bij ons brandde er wel iets en toen was het weg. Heel anders dan met sterke drank.
2. Extra zwarte peper er nog over? Hmmm, met een fikse chilipeper is het al behoorlijk aan de smaak.
3. Wij hadden niet eens meer van die heel grote garnalen liggen. Die van pakweg 6 cm strekkende lengte zijn ook goed.
12 oktober 2010
Van het vorige gerecht (risotto met borlottibonen en worstvlees) had ik nog flink wat vers gedopte bonen over. Ze blijven heus wel eventjes goed, maar nu was het moment voor dit prachtige gerechtje.
Mrs. M en ik hebben gesmuld. Ik had de verhoudingen wat veranderd en we aten elk een flink bord vol. Zonder iets anders ernaast. Locatelli heeft het heus niet als hoofdmaaltijd bedoeld, maar als je chili con carne zo kan eten, waarom dit dan ook niet? Hmmmm. Lekker.
23 november 2023
De vorst komt er aan. Gisteren restant gedroogde bonen, die nog in een kratje in de kas lagen, gedopt. Dat waren zwarte pronkbonen, early warwick en een fikse kom kievitsbonen. Die hebben de afgelopen nacht in de week gestaan en vandaag gekookt. Het was best veel: gekookt gewicht 777 gram. Dus dit gerecht, weer als hoofdgerecht, gemaakt, voor ons tweeën, met ieder zeven grote garnalen.
Elk van ons heeft dan pakweg 390 gram bonen, dat is 427 kCal en 30 gr eiwit, misschien nog een 60 kCal aan grote garnalen en wat aanklevende olie.