Varkensnieren met champignons

inspiratie: Gary Rhodes

14 oktober 2010
Ot en Sien waren onze eerste varkens. Twee Durocs. Eigenlijk wachtten we toen al op onze Bonte Bentheimers Jet en Janneke. Ot en Sien kwamen om de leemte in de tijd op te vullen. We hadden ze van Diana Saaman voorvechtster van een beter varkensleven. Ot en Sien zijn uiteindelijk geslacht en naast veel vlees, lever en andere zaken, hebben we vier varkensnieren overgehouden.

We hebben eigenlijk een slechte ervaring met nieren. Misschien wel twintig jaar geleden dineerden we in een als goed bekend staand restaurant op de Ginkelse Heide. (Nee, niet waar vandaag de dag Juffrouw Tok is, erachter was een grote schuur waarin het restaurant gevestigd was.) De gepresenteerde nieren waren ronduit vies van smaak. Daarna was het Nooit Meer Nier.

Gezond
Volgens de literatuur zijn nieren heel gezond. Veel vitamines, veel mineralen. (Klik hier.) En ze zijn een cholestorolbom. Varkensnieren zijn stevig. In lang niet alle recepten staat het, maar nieren, ongeacht van lam, schaap, rund of varken moeten
worden schoongemaakt en
goed worden gespoeld.
Laten we er voor het gemak maar van uit gaan dat de kok eigenlijk niet wist hoe.

Lees hier hoe u nieren moet schoonmaken en spoelen.

Ingrediënten

4 varkensnieren, schoon, gespoeld en in blokjes; scheut olijfolie; klont boter; 2-4 sjalotten, dun gesneden; 12 kastanjechampignons, in kwarten; 6 tomaten, in kwarten; 2 eetl peterselie, gehakt; 3 eetl dragonblaadjes, gehakt; crème fraîche of double cream; peper & zout

Varkensnieren met champignons.jpg

Bereiding

Verhit de olie en de boter, bak de stukjes nier er in. Twee minuten aan elke kant. Haal ze eruit en zet ze warm weg.
Bak de sjalotten in de pan, niet bruin, maar wel glazig. Doe de champignons erbij en de stukken tomaat, net als de peterselie en de dragon. Laat even stoven. Doe de niertjes en de crème fraîche – hoeveelheid naar eigen inzicht – erbij en roer om. Laat warm worden en serveer. Met rijst. Met brood. Wij aten het met rijst.

Opmerkingen
1.           We hebben de stukjes nier uit laten lekken en droog gedept. Toch scheidden ze bij het bakken veel vocht af. Dit hebben we weggedaan en zijn met de sjalotten met nieuwe olijfolie begonnen. Geen boter meer.
2.           Bij het eten is er ogenschijnlijk geen onderscheid tussen de stukken champignon en nier. Wel in de mond.

Plaats een reactie