Courgettewafels

bron: de Keuken van MergenMetz, maar heus niet uniek

Het gaat erom een goed beslag te hebben met, want ons betreft, zo hoog mogelijk aandeel groenten:

2 courges (elk ca. 1 kilo), grof geraspt; 4 sjalotten, gesnipperd; 2 tenen knoflook, geperst; 4 eieren; ca. 350 gr (volkoren)bloem/-meel; verse kruiden, o.a. peterselie, dragon, rozemarijn; peper en zout

Doe de geraspte courgettemassa in een kom doen en bestrooien met wat zout. Meng het goed. Het zout trekt het vocht er uit. Er hoeft zo geen water noch melk bij.

In een koekenpan de slajotten even tevoren glazig bakken en op het laatst de knoflook even meebakken. Wat af laten koelen en dan….
Meng alles in de kom met de courgetterasp. Maar de hoeveelheid bloem moet u zelf maar zien, het moet een beetje – niet te – dik beslag worden. Dus eerst een beetje bloem.


Het wafelijzer moet goed heet zijn en ingevet – ghee (geklaarde boter) of arachideolie zijn goed voor hoge temperaturen.
Hou het ijzer op het vuur. Leg een leuke klodder beslag op het ijzer en klap het dicht. Eigenlijk moet het ijzer na pakweg tien à vijftien seconden al kunnen worden omgekeerd en dan moet de nieuwe bovenzijde gewoon loslaten. Er ligt dan een nog ‘blonde’ wafel.


Nog “blonde” kant na enkele seconden.

Bak de wafel mooi bruin. Bij ons – op een gaspit – merk je dat het midden van het wafelijzer iets minder snel bruin bakt. Simpel omdat de brander niet in het midden brandt. (U kunt de vlamverdeler natuurlijk eruit halen en met een grote vlam werken….)


13 augustus 2017
Eline is er met haar drie zoons, Gian, Owan en Ilian. Ze blijft een paar dagen logeren. En dan is er niets feestelijker dan wafels bakken. Deze gingen er in als koek.


OPMERKINGEN
1) Een courgette is een kleine courge. Dus grote courgettes bestaan eigenlijk niet. Dan hebben we het over courges. Maar dat weten niet veel mensen. Nu meer, hopen we ;=)
2) U kunt naar harte lust kruiden naar eigen inzicht gebruiken.

2 gedachten over “Courgettewafels”

    • Oh jee, in feite is de courgette een Franse verkleining van het woord courge. Het is een pompoen-achtige, die in de VS summer squash wordt genoemd. (Vergelijk winter squash wat wij pompoen noemen.)
      Maar hier ben ik dus weer even te puristisch geweest. Courge is dus een (te) grote courgette.

      Beantwoorden

Plaats een reactie