Courgettewafels

Courgewafels

Deze courgettewafels zijn eigenlijk courgewafels. Hartige wafels bakken van courges (wat iedereen ‘grote courgettes’ noemt). Verrijkt met allerlei kruiden. Niet moeilijk en ontzettend lekker en gezond.

Gang: Gebak
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
 • 2 st courges, (elk ca. 1 kilo), grof geraspt
 • 4 st sjalotten, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 4 st eieren
 • 350 gr (volkoren)bloem/-meel
 • verse kruiden, o.a. peterselie, dragon, rozemarijn
 • peper uit de molen en zout
 • ghee of arachideolie om te bakken
Bereiding
 1. Doe de geraspte courgettemassa in een kom doen en bestrooi met wat zout. Meng het goed. Het zout trekt het vocht er uit. Er hoeft zo geen water noch melk bij.

 2. In een koekenpan de slajotten even tevoren glazig bakken en op het laatst de knoflook even meebakken. Wat af laten koelen en dan….

 3. Meng alles in de kom met de courgetterasp. Maar de hoeveelheid bloem moet u zelf maar zien, het moet een beetje – niet te – dik beslag worden. Dus eerst een beetje bloem.

 4. Het wafelijzer moet goed heet zijn en ingevet – ghee (geklaarde boter) of arachideolie zijn goed voor hoge temperaturen.

 5. Hou het ijzer op het vuur. Leg een leuke klodder beslag op het ijzer en klap het dicht. Eigenlijk moet het ijzer na pakweg tien à vijftien seconden al kunnen worden omgekeerd en dan moet de nieuwe bovenzijde gewoon loslaten. Er ligt dan een nog ‘blonde’ wafel.

 6. Bak de wafel mooi bruin. Bij ons – op een gaspit – merk je dat het midden van het wafelijzer iets minder snel bruin bakt. Simpel omdat de brander niet in het midden brandt. (U kunt de vlamverdeler natuurlijk eruit halen en met een grote vlam werken….)

Opmerkingen

1) Een courgette is een kleine courge. Dus grote courgettes bestaan eigenlijk niet. Dan hebben we het over courges. Maar dat weten niet veel mensen. Nu meer, hopen we 🙂

2) Je kunt naar harte lust kruiden naar eigen inzicht gebruiken.

13 augustus 2017
Eline is er met haar drie zoons, Gian, Owan en Ilian. Ze blijft een paar dagen logeren. En dan is er niets feestelijker dan courgettewafels bakken. Deze gingen er in als koek

2 gedachten over “Courgettewafels”

  • Oh jee, in feite is de courgette een Franse verkleining van het woord courge. Het is een pompoen-achtige, die in de VS summer squash wordt genoemd. (Vergelijk winter squash wat wij pompoen noemen.)
   Maar hier ben ik dus weer even te puristisch geweest. Courge is dus een (te) grote courgette.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering