Curry van zwartoogbonen

bron: Verandering van spijs, Troth Wells

1 ui, gesnipperd; 3 tenen knoflook, een kwartier van tevoren geperst; 1 rode of Spaanse peper, fijngehakt; 1 fikse theel gemberwortel, geraspt; 2 theel kurkuma; 2 theel korianderpoeder; 450 gr gekookte zwartoogbonen; 300 ml kokosmelk; zout; scheutje olie (arachide-olie)

Dit is een bijgerecht.

Curry van zwartoogbonen - breed 1100x328

In een blikje kokosmelk zit doorgaans 400 ml. Pech. Of u doet dat alsnog er in.

De avond ervoor de zwartoogbonen (of zwarte oogbonen) in water weken. Omdat ze water opnemen, ongeveer 250 gram. Het gewicht verdubbelt ongeveer, maar dat is ook afhankelijk van de boon. De volgende ochtend circa een uur koken. Het zijn geen dikke bonen, dus zijn ze snel beetgaar. Niet te gaar, hè!
In dit boek staat waarom knoflook minstens een kwartier moet liggen voor verhitting. Dat is namelijk wel zo gezond.

Curry van zwartoogbonen 5Doe een scheutje olie in een stevige pan en smoor de ui, op niet te hoog vuur, tot ze glazig is. Doe dan de knoflook, peper en gember erbij. Schep om en laat nog een minuutje doorbakken. Vervolgens de kruiden erdoor scheppen en dan de bonen erin. Schep om. Giet de kokosmelk erdoor en meng alles goed. Doe het deksel op de pan en zet het op het allerlaagste vuur weg. Laat het ongeveer een half uur heel zachtjes koken.
Breng op smaak met zout. Volgens de oorspronkelijke beschrijving moet deze curry dik maar ook smeuïg zijn. Het is maar wat je er onder verstaat. Platgekookte bonen? Nou ja, schep op en serveer. En geniet.


2 juni 2016
De moestuin is laat dit jaar. En eerlijk gezegd hebben we een beetje genoeg van al die spinazie-achtige gerechten. De echte spinazie is op en om nu telkens zevenblad e.d. te eten. Okay, er is rabarber en we hebben al wat sla gegeten. De eerste koolrabi’s eten we waarschijnlijk over een dag of twee. Kortom, gisteravond een restje zwarte oogbonen – zwartoogbonen – in de week gezet.
Mrs. M heeft vanavond genoten. Ze vond het heerlijk. Dat is ook wat waard.

Opmerkingen
Het is een Afrikaans recept. We hebben wat met de hoeveelheden gespeeld en de groene peper zonder zaden vervangen door een rode mèt zaadjes er in. Oorspronkelijk is het met 250 gram bonen en 250 ml kokosmelk. Voor vier personen, staat er dan bij. Dan moet het een bijgerecht zijn. Mrs. M en ik hebben dit met zijn tweeën gegeten als hoofdgerecht.

 

 

Plaats een reactie