Gebakken aardperen met spekjes

bron: onbekend
750 gr. aardperen; 2 eetl. peterselie, zeer fijngehakt; 2 theel. knoflook, 1 ui, gesnipperd; evt. olijfolie; peper; 250 gr. spekjes; peper; zout

Kook de aardperen even (min. 7 minuten) en schil ze daarna. Bewaar ze evt. in wat aangezuurd water. Vlak voor het bakken in een schone thee- of handdoek drogen en snijd ze in dunne plakken (max. ½ cm).
Neem een grote koekenpan. Bak de spekjes. Doe er na enkele minuten de aardperen en ui bij. Op een niet al te hoog vuur laten bakken, af en toe omscheppen. Eventueel een scheutje olijfolie erbij doen. Na 5 minuten de knoflook en de peterselie erbij. Doorbakken tot ze voldoende gaar zijn.

22 december 2006
Omdat het vlak voor de kerstdagen is, wilde ik niet koken. Er wordt al genoeg gegeten. Maar toch…. er lagen nog wat aardperen. En ik maakte toch al erwtensoep voor morgen. Dus dit recept is geheel aan mijn eigen brei ontsproten. En ik wilde ook eens ervaren hoe het is om aardperen na het koken te schillen. Nu ik het opschrijf, zie ik hoezeer het lijkt op 'gebakken aardperen' uit De Klassieke Italiaanse Keuken. Het zal wel zo zijn dat ik de smaak en mogelijkheden van de topinambours meer en meer leer kennen.

OPMERKINGEN
Marijke vond het erg lekker. Het onderscheid met gebakken aardappels is wat minder door de toch wel sterke smaak van de spek.
Zou wel lekker zijn om er wat veldsla bij te eten.
Ik heb geen zout gebruikt, wel wat snufjes Vegeta, een Kroatische kruidenmengsel dat qua structuur veel weg heeft van Knorr Aromat. Zorica, onze toenmalige hulp,  heeft mij eens op Vegeta gewezen. Zij gebruikt het veel. Maar zij is dan ook Servisch.

Plaats een reactie