Gebakken courgette met tomaten

Gebakken plakken courgette met rijpe tomaten

Een goddelijk gerecht met de juiste ingrediënten simpel te maken en o zo smaakvol. En al helemaal voor de moestuinier met tomaten en courgettes.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Spaans
Auteur: Meedu Saad in The Guardian
Ingredienten
  • 1-2 st courgettes in ca ½ cm dikke plakken
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • 100 ml sherryazijn
  • 100 ml olijfolie
  • 1-2-3 st rijpe (!) tomaten
  • klein bosje platte peterselie, blad fijngehakt
  • grof zeezout (eigenlijk niet nodig)
Bereiding
  1. Snijd de tomaten met een goed (tomaten-)mes in dunne plakken, ook iets van ½ cm. Leg ze terzijde.

  2. Neem een steelpan en doe daarin al een fikse scheut olijfolie. En doe daar alvast de knoflookplakjes in. Straks gaan we dat verhitten.

  3. Neem een ruime koekenpan, verhit daarin een scheut olie en bak een zwik courgetteplakken om en om goudbruin.

  4. Drapeer een aantal plakken tomaat op de borden. En leg daarop hete courgetteplakken.

  5. Herhaal dat tot tomatenplakken en courgetteplakken op zijn. Dus laagsgewijs opbouwen. Geen torentje, maar gewoon wat gespreid over elkaar draperen.

  6. Verhit de olie met de knoflook. Als de knof begint te kleuren, vuur uit. We willen geen bruine knoflook.

  7. Iets laten afkoelen en er een scheut sherryazijn door doen. Roeren en even proeven. Desnoods iets meer azijn.

  8. Schep wat van de azijn over de borden.

  9. Strooi er wat peterselie over.

  10. Serveer!

Opmerkingen

Het is een beetje om het even hoeveel je maakt. Misschien is één iets te grote courgette genoeg voor twee personen. En wil je het als hoofdgerecht of bijgerecht. Eigenlijk kan er niets misgaan met verhoudingen. Als het maar een beetje in balans is. Dus niet een plakje tomaat en een berg courgettes. Of andersom.

28 juli 2022
Ik zag het de 25ste, drie dagen eerder, in de krant staan en ik dacht: dit is simpel en moet lekker zijn. Vanavond gemaakt. Mrs. M was verkocht. Ze at en zei wel drie keer “Verrukkelijk!” En ik had er geen zout of peper over gedaan.

Alles, behalve de olie en sherryazijn, uit eigen tuin. Goede rijpe tomaten zijn een smaakbom. Je koopt ze niet in de supermarkt of bij de groenteboer. Zelf telen is het beste. In de kas hebben we drie rassen: best of all, black truffle en brandywine. Voor dit gerecht gebruikten we black truffle, die minder donker is dan verwacht.

Plaats een reactie

Waardering