Geglaceerde uitjes (bijgerecht)

bron: NRC (27-11-2007)
600 gr. verse kleine uitjes of kleine sjalotjes, gepeld; 100 gr. boter; 2 – 3 eetl. kristalsuiker; ca. 1 dl. kippenbouillon; peper & zout

Zoals Kim Maclean bij in het artikeltje schrijft: een ideaal recept voor de verse kleine uitjes uit de moestuin. Maar dan moet ze het niet in november publiceren. Dan zijn de uien allang uit de grond – en dus, op de keper beschouwd, niet zo vers als zij bedoelt.

Verhit de boter in een grote, zware koekenpan op matig vuur. Doe de uitjes erin en laat ze 30 – 40 minuten zachtjes fruiten. Schud de pan af en toe en schep de uitjes voorzichtig om met een hittebestendige pannenlikker. Zorg ervoor dat de uien niet breken. (De uitjes worden namelijk zacht en een harde spaan zou schade aanrichten.)
De uitjes moeten na het fruiten zowel gaar als zachtgeel zijn.
Strooi de suiker over de uitjes. en laat ze, onder af en toe omscheppen, ca. 5 minuten zachtjes bakken. Let op dat de suiker niet aanbrandt.
Giet er de bouillon over en draai het vuur middelhoog. Laat het 5 – 10 minuten zachtjes koken, tot de suiker is opgelost en de saus glanzend is.
Serveer meteen of bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast. (Kan een paar weken bewaard worden, want zoet.) De uitjes zijn daarna makkelijk in de magnetron op te warmen (600 W).

Nog niet gemaakt.

Plaats een reactie