Pastei van bieten met hazelnoten en shiitakes

600 gram bieten, rauw, geraspt; 2 zoete uien, gesnipperd; 125 gram roggemeel; 150 gr hazelnoten, gehakt; 3 dl melk of (kook-)room; scheut olijfolie; peper; zout; shiitakes

Verwarm de oven voor op 180o. Meng de geraspte bieten, gesnipperde ui, het meel en de fijngehakte hazelnoten tezamen met de room en olijfolie dooreen. Op smaak brengen met peper en zout (het mah 'hoog in de smaak' zitten).
De hoeveelheid shiitakes moet zo groot zijn dat een laag in de ovenschaal gedekt kan zijn. Verwijder de stelen van de shiitakes en snijd grote hoeden wat kleiner.
Vet de ovenschaal in. Schep een laag van het bietenmengsel er in. Leg daarop de laag shiitakes. Schep de rest van het mengsel erover. Gladstrijken.
Zet met aluminiumfolie (of een deksel) erover een half uur in de oven. Daarna een half uur zonder deksel.

24 oktober 2006
Het idee voor dit recept komt van de Odin site. Maar zo'n beetje alles heb ik veranderd. Dat had ik beter niet kunnen doen. Hoewel, de essentie blijft hetzelfde: rauwe geraspte ui en bieten en meel.

OPMERKINGEN
Grauwe plakkerige massa die doet denken aan de geitenwollensokkentijd met speciale eethuizen voor macrobioten. Nu had ik ook chioggia-bietjes gebruikt, die zijn niet rood. Was zoet van smaak; lekker.
Volgende keer eens rode bieten en echte ui proberen en wat kruiden als tijm of koriander. Een veldsla erbij.
Ik had de aluminiumfolie erop gedrukt; niet doen. De boel plakte eraan.

Plaats een reactie