Maïskolf

x kolven suikermaïs

Gebruik niets anders dan verse suikermaïs. Kolven die een dag of wat geleden zijn geplukt zijn niet meer zo lekker omdat de suikers in zetmeel worden omgezet. Desto ouder, desto meliger. Dus eigenlijk: niet kopen bij groenteboer of supermarkt, maar uit eigen tuin halen of vers van een groentekwekerij. Als u verse maïskolven hebt verworven, dan kunt u deze koken, grillen of in de oven roosteren.

Meestal gegeten door met boter te besmeren, eventueel zout en peper erover.

Koken

U ontdoet de kolf van de bladeren en trekt de draden er af. Leg de kolf (of kolven als x > 1) in kokend water en kook gedurende 5 tot 10 minuten. En als de kolven heel erg vers zijn, in kokend water laten glijden, het deksel heel goed afsluiten en de pan van het vuur halen. Laat 5 – 10 minuten staan

Grillen

Op de barbecue. Liefst indirect, dus niet boven de gloeiende kolen, maar links en rechts kolen, in het midden niets of een bakje. En daarboven de kolven leggen. Twee manieren:
(1)        de kolf helemaal schoon maken, met boter besmeren en in aluminiumfolie wikkelen;
(2)        het blad van de kolf terugslaan, de draden eruit trekken, de kolf goed in koud water dompelen, zodat er veel water tussen de maïskorrels komt en de kolf weer in het blad sluiten.
Grill de kolf 15 a 30 minuten terwijl u 'm af en toe omkeert.

Roosteren

In de oven bakken, dus. Dezelfde werkwijze als grillen, maar dan in een oven die op ca. 200o C is voorwerwarmd.

Plaats een reactie