Knopkruid is geen onkruid. Alleen we weten niet dat dit een Zuid-Amerikaanse groente is. Je kunt er bijvoorbeeld uitstekende pesto van maken. (Echte pesto is met basilicum. We vervangen het door het blad van knopkruid.)
- 75 gr blad van harig en/of kaal knopkruid;
- 1 st ikse teen knoflook, in stukken;
- 50 gr pijnboompitten;
- 50 gr Parmezaanse kaas
- olijfolie
- zout naar smaak
-
Zorg ervoor dat het knopkruidblad schoon en droog is. Maal het in de keukenmachine (of met een staafmixer) met de knoflook en wat olijfolie fijn.
-
Doe de pijnboompitten erbij. Maal.
-
Doe de kaas er in brokken bij. Maal en proef. Voeg olijfolie toe om het smeuïg te maken, voeg zout toe naar smaak.
-
Klaar.
Een paar uur later zijn de knopkruidbladen al zichtbaar aan het verleppen. Door het in een bak met koud water te doen, peppen ze weer op. (We hebben ze daarna wel met de slazwieper droog geslingerd.)

30 juli 2013
Er is bij ons veel ongewenst knopkruid in de moestuin. Nu we weten dat het goed eetbaar en ook heel gezond is, wieden we het met beleid. Vanmiddag hebben Joseph en ik “geoogst”. Een krat vol. (Veel te veel.) De mooie bladen heb ik er af getrokken voor de pesto, de rest naar de varkens.
Het is een smakelijke pesto geworden. Ziet er uit als de traditionele met basilicum, maar smaakt een beetje anders.
We krijgen donderdag een stuk of tien mee-eters, dus die krijgen vooraf wat stokbrood èn pesto. Eens kijken hoe ze reageren.

Ik maak ook pesto van zevenblad. Ook al onkruid in de tuin, maar in het late voorjaar staan de blaadjes er lekker fris en mals bij. Een echte aanrader!
Hoe lang kan je deze pesto bewaren?
Ik ga er dadelijk aan beginnen 😊.
Dag Roy, we waren even weg.Net zo lang als op basilicum gebaseerde pesto, zegt mijn gevoel. Maar er zijn veel factoren: laagje olie erop? Koelkasttemperatuur? Ik zou zeggen: probeer het en laat het ons weten.
Dag, ik vries de pesto in,in een ijsklontje bakje en eenmaal diep gevroren in een zakje in de diepvries. zo bederft er niets en kan je per keer een portie gebruiken. groet Caroline