Dulce crema de oca – puddinkje met oca

Dulce crema de oca
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
Totaal
4 uur
 

Een zoet puddinkje met pakweg de helft aan oca. Eigenlijk een crème anglaise, maar nu met gecondenseerde melk bereid, gemengd met ocapuree.Het recept komt uit Peru. In West-Europa zijn we gewend gewoon gepasteuriseerde of zelfs gesteriliseerde melk te kopen en te drinken. In grote delen van de wereld kan dat niet, al is het maar omdat het er gewoonweg te warm is. Daar wordt vaak gecondenseerde melk gebruikt en vervolgens aangelengd met water.

Dus u kunt ook het recept voor crème anglaise volgen en dat mengen met ocapuree.

Gang: Dessert
Keuken: Peruviaans
Voor: 8 Personen
Auteur: Peruviaanse website
Ingredienten
 • 500 gr oca;
 • 375 ml gecondenseerde melk blikje 397 gr;
 • 375 ml koffiemelk twee flesjes van 186 ml
 • 1 vanillestokje
 • 6 eierdooiers
Bereiding
 1. Was de oca's, de zwarte nerven bevatten geen zand, dus schrob je niet het ongeluk. Kook ze in tien minuten à een kwartier gaar. Ontdoe ze van de velletjes. Die laten makkelijk los, sterker nog, ze schijnen op te lossen. De oca's worden allemaal bleek.
 2. Prak de oca's en haal het door een roerzeef. Zet weg.
 3. Klief het vanillestokje en schraap het merg eruit.
 4. Kook de gecondenseerde melk tezamen met de koffiemelk pakweg een kwartier in. Kook het merg van de vanille en het "lege" vanillestokje mee.
 5. Na dat kwartier van het vuur halen. Vis het vanillestokje eruit. De ocapuree bij de melk doen. Zet er een staafmixer op om het goed te mengen (en ook de vanilleklontjes stuk je maken).
 6. Doe de zes eierdooiers erbij. Zet terug op laag vuur en laat het al roerend indikken. Het is als de crème anglaise. Niet te heet laten worden en als het dikker wordt ophouden.
 7. Giet het in acht ramequins (kleine aardenwerken schaaltjes/kommetjes) en zet het enkele uren in de koelkast.
 8. Ter garnering kunnen er wat gele rozijnen op worden gelegd. En misschien wat kaneel voorzichtig erover poederen.


gekookt
pudding

18 december 2018
Vandaag is een chaotische dag, desalniettemin hebben we vijf mee-eters. Vorige week, toen het vroor, heb ik oca uit de grond gehaald. Na twee jaar een klein beetje te hebben geteeld in de Eetbare Siertuin, had ik dit jaar in plaats van suikermais een meter of drie vier oca’s. Productie. Maar dan moet je er wel wat mee doen… dit bijvoorbeeld. Smakelijk en leuk.

Plaats een reactie

Waardering