Salade van bonen, linzen en boeren- of palmkool

Salade van palm- of boerenkool met bonen en linzen
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
30 min
Totaal
40 min
 
Gang: Lunch
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: Jack Monroe, The Guardian, 15 april 2015
Ingredienten
 • 100 gr bruine linzen vastkokende zoals Puy, Castelluccio
 • 100 gr droge oogbonen of heilige boontjes cow pea, kleine witte bonen mag ook
 • hand olijven in ringen
 • bosje peterselie grof gehakt
 • 80 - 100 gr boerenkool of palmkool
 • 10 zongedroogde tomaten klein gehakt of in dunne reepjes
Dressing:
Bereiding
 1. De bonen en de linzen zijn klein. De bonen misschien een half uurtje koken, de linzen iets korter. Afgieten en wegzetten
 2. Als de zongedroogde tomaten niet uit de olie komen, maar zeer hard en droog zijn, deze even in een kommetje heet water zachter laten worden. 
 3. Strek het koolblad van de dikke bladnerf. Was de bladeren goed, bij boerenkool heel goed, want in die krullen blijft altijd wel wat hangen. Rol de bladeren op en snijd ze zo dun mogelijk. De kool wordt niet gekookt of geblancheerd. Rauw.
 4. Meng in een ruime kom de bonen, linzen, koolblad, peterselie, zongedroogde tomaten, olijven tot een uh... mengsel. 
 5. Maak de dressing door olie, knoflook, peper, citroenrasp en wat citroensap goed te mengen. Dit gaat makkelijk in een schone jampot. Het deksel erop en heel hard schudden. Proef af en eventueel citroensap erbij. (Bij ons ging al het sap er in.)
 6. Schep de salade op de borden en giet er dressing over. De dressing mag ook eerst in een pannetje worden verwarmd, maar dat hoeft niet.
Opmerkingen

In het originele recept worden bonen en linzen op het laatst gekookt, die zijn dus nog goed warm. De dressing wordt ook verwarmd.Wij aten het koud en heel erg lekker.

Om eerlijk te zijn hebben we ons niet direct aan de maatvoering gehouden, de bonen en linzen waren iets te veel. Waarschijnlijk de palmkool die wij gebruikten ook. Maakt niet uit.


12 december 2018
De rampzalig hete zomer was een klap voor onze kolen. Desalniettemin herstelde de palmkool zich uitstekend en wel zo dat er nu nog blad oogstbaar is.
Aangezien Mrs. M vanmiddag een bijeenkomst heeft en ik vanavond, maakte ik dit gerecht als lunch. Heerlijk.

 

1 gedachte over “Salade van bonen, linzen en boeren- of palmkool”

 1. Ik wist wel dat ik op jullie site kon rekenen voor inspiratie. 😉 De palmkool moet op, en ik heb nog wat zelfgeweekte en gekookte bonen in de vriezer, dus die komen mooi samen in de lunch voor vandaag.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Waardering