Hortapita – Griekse taart met gemengd groen en feta

bron: divers en eigen

Deeg: 200 gr roomboter, gesmolten en wat afgekoeld; 200 gr kwark (of zure room); 350 gr bloem; snuf zout
Vulling: 200 gr groenten (wilde groenten zoals zevenblad en/of paardenbloem en/of brave hendrik en/of….); 100 gr ui, gesnipperd; teentje knoflook, geperst; 200 gr feta; olijfolie; 1 eetl oregano (gedroogde); peper uit de molen en zout; 1 ei, losgeklopt

Maak het deeg in een kom met de ingrediënten. Met de hand of een mixer kneedhaken. Maar er een fraaie platte dikke schijf van, wikkel het in plastic en leg het in de koelkast. Een half uur, iets langer mag ook, maar als het te koud wordt, is het deeg onhandelbaar.

Bak met wilde groenten
Deeg

Ondertussen wast u het groen (wij hadden zevenblad, nogal wat paardenbloem, wat weegbree en brandneteltoppen) en slingert het droog of laat het goed uitlekken. Drie keer wassen is schoon, luidt het credo.
Verhit een scheutje olijfolie in een stevige pan en smoor de groenten tot het behoorlijk zacht is. Vooral zevenblad neemt zijn tijd, met name de steeltjes. Het is onvermijdelijk dat u het voortdurend moet omscheppen, anders bakt het aan.  Neem uit te pan. Snel terugkoelen onder de kraan – of in een bak water. Zo blijft het groen en stopt het garen.
(Knijp het groen dan wat uit, niet tè veel, anders wordt het te droog in de taart.

)Hak de groenten fijn.
Neem dezelfde pan en smoor de ui in wat olie. Als het glazig is, de geperste teen knof erbij, de oregano en de gehakte groenten. Vuur meteen uit doen. Meng alles goed en meng dan de feta (verbrokkelen) erdoor.

Mengsel over onderste lap
Afgedicht en ei erover

Het deeg moet twee rechthoeken opleveren, een iets kleiner en een wat grotere. Hoe u dat doet? Grote plak uitrollen en dan in ongelijke delen snijden of de klomp deeg ongelijk delen en een voor een uitrollen, is aan u.

Verhit de oven voor op 200o C.

Leg de kleine rechthoek op een bakplaat (wij hadden bakpapier eronder). Leg het groentenmengsel erop, houd de randen vrij. Leg de grotere plak deeg erover en druk de randen goed aan. Eventueel overtollig deeg wegsnijden. Lak het geheel met het losgekopte ei. Prik er wat gaten met een vork in en schuif in de hete oven.
Bak een half uur, tot het bovenop mooi goudbruin is.

Uit de oven snijd u het in pakweg 8 rechthoeken. Middendoor en drie keer overdwars. Serveer met een sla.


30 april 2017
Dit had ik eigenlijk al een week eerder willen maken, maar tijd ontbrak. Op deze zondag hadden we voor het eerst sinds een eeuwigheid ‘helemaal niets’ – dus hebben we gewerkt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar een dag om allerlei dingen ‘weg te ruimen’ is ook heel prettig.
En ik kon deze groententaart bakken.
Feitelijk komt dit neer op wieden in onze Eetbare Siertuin. Paardenbloemen, weegbree e.d. maken daar deel van uit, zevenblad (helaas) ook, maar zo houden we het in toom.
Oh, mrs. M vond het super, dus maakt het zelf ook!


OPMERKINGEN
Ik had de groenten behoorlijk droog geknepen. De feta smelt niet erg, dus naar mijn mening had de vulling ietsje vochtiger mogen zijn. Mrs. M vond het wel okay.

 

 

Plaats een reactie