Hollandse pot voor de winter. Naast de gebruikelijke ingrediënten wat korianderpoeder en gehakte peterselie.
- 1200 gr winterwortelen
- 2 st fikse, medium grote ui, gesnipperd
- 900 gr aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 1 theel zout optioneel
- peper uit de molen
- ½ ltr groentebouillon
- 3 theel gemalen korianderzaad (korianderpoeder dus)
- 3 eetl peterselie, gehakt (platte peterselie is echte peterselie)
- ghee, reuzel of olie om te bakken
-
Fruit de ui glazig en voeg de wortelstukjes toe. Laat ze even meebakken.
-
Giet de bouillon erbij, leg de aardappelen erop en voeg eventueel wat zout toe. (Maar de bouillon is vermoedelijk ook al zout.)
-
In ca. 20 minuten gaar laten koken.
-
Giet een teveel aan kookvocht af.
-
Strooi koriander, peper en fijngehakte verse peterselie erover. Stamp de hutspot.
- Met gestoofde riblapjes. Draadjesvlees. Heerlijk.
- Variatie: met wat pastinaak erbij (vanwege de kortere kooktijd wat later erbij doen) of overweeg de authentieke uspot of Leidse hutspot want in de tijd van het Beleg van Leiden was de aardappel nog onbekend.
2 februari 2006
De wintervoorraad is op. De Hungry Gap begint. Ik heb een kist winterwortelen gekocht. Ja. Soms moet dat. Ik blijf wel stug volhouden met wintergroenten.
24 januari 2007
De laatste winterwortelen uit de kuil in het bos gehaald. Maar de voorraad is nog lang niet op: bietjes, knolselderij e.d. zitten er nog in.
4 januari 2023
Het is inderdaad lang geleden dat we deze basishutspot hebben gemaakt. Het recept stond nog in oeroud formaat en zonder foto’s. Daar is vandaag, bijna zeventien jaar na dato, verandering in gekomen. En het smaakt nog steeds uitstekend. (Alleen de peterselie vergeten, die staat nog gewoon in de kas, maar vergeten is vergeten.) Vegetarische hutspot en een non-vega maal; wWe aten het met lamslever met ui en spekjes.