Een zeer smakelijke hutspot, zonder peen, wel met pastinaak, aardappels en linzen. (En spekjes). Een theelepel koriander maakt het af.
- 800 gr pastinaak (3 dikke), geschild en in blokjes
- 5 st ui, gesnipperd
- 800 gr aardappels, geschild en in blokjes
- 600 gr rode linzen, gekookt (= 300 gr droge linzen)
- 250 gr magere spekblokjes
- beetje ghee
- 1½ theel korianderpoeder
- peper uit de molen en zout
-
Kook de linzen (10-15 min) en giet ze af.
-
Kook de aardappels – en wat later de pastinaken erbij – in ca. 15 minuten gaar.
-
Parallel hieraan, in een koekenpan: stoof de ui glazig met een klontje ghee (boter) en meteen de spekjes erbij.
-
Als het smoren van de ui en het uitbakken van de spekjes in de richting van 'okay' gaan, doe dan de linzen erbij. Schep om.
-
Giet aardappelen en pastinaak af (evt wat kookwater opvangen). Met stamper een stamppot maken. Roer mengsel ui, spek, linzen met de koriander erdoor. Eventueel wat kookwater toevoegen om het smeuïg te hebben.
-
Op smaak brengen met peper en zout. Schep op de borden en eet smakelijk!
Het is goed de pastinaak-aardappel nog even na het afgieten te laten uitdampen of misschien zelfs weer even op het vuur te zetten. Het moet namelijk niet te nat zijn.
Kook linzen liever iets aan de korte kant, dan te lang – in dat laatste geval heb je snel “soep”.
22 januari 2006
Gisteren heb ik de laatste pastinaken uit de grond gehaald. Er komt namelijk een vorstperiode, dus liggen ze in de kuil in het bos, bij de rest van de knolselderij en koolraap. Er zijn nog genoeg pastinaken voor een maal of vier. Sommige zijn erg groot en pal ernaast staan mini’s. Maar overwegend erg groot. Ras: gladiator.
Lekker. Basic winter food. Zelfs Mirte vond het lekker. Discussie gehad: meteen als het woord stamppot valt, rukt Marijke de mosterd uit de koelkast. Mijn standpunt is: mosterd hoort ergens bij qua smaak en deze stamppot hadden ze nog niet eens geproefd. Het is gewoon een associatieve reflex. Afleren!
1 januari 2007
Gepoogd de linzen te stomen. Dat heeft geen zin.
10 november 2024
In het kader van ‘recepten maken waar nog geen foto’s bij staan’ hebben we vandaag dit gemaakt. Dat is dus na 17 jaar. Tijd vliegt. En nog steeds pakt Marijke, mrs. M, de mosterd erbij. En nog steeds is het een smakelijke pot. En nu in receptenformaat ann0 2024 met foto’s!