Maïs met linzen

bron: food.com

Mais met linzen - breed

Hoofdgerecht voor vier, bijgerecht voor zes personen

350 gr linzen uit Le Puy; 350 gr verse maïskorrels (of diepvries); 1 grote ui, fijn gesnipperd; 1 groot blik tomaten (ca. 800 gr) of uiteraard verse tomaten, fijngeknepen; 1 rode paprika, schoongemaakt en in kleine stukjes; 2 groene pepers, fijngesneden; ½ ltr groentebouillon; scheut olijfolie; 1 theel komijnpoeder; 1 theel korianderpoeder; half bosje verse koriander, blad fijngehakt; zout naar smaak

Mais met linzen - bordKook de linzen vooraf apart gaar. Volgens het oorspronkelijke recept kan dat ook met de tomaten e.d. maar dat zuur werkt niet bevorderlijk op de garing.(Net als bij bonen.)

Maïskorrels snijdt u met een keukenmes vertikaal van de kern van de van blad en haren ontdane kolf. Op een keukenplank. En doe het met beleid, anders snijdt u zich. Verder wijst het zich vanzelf. En een deel van de korrels zal een andere weg door de keuken vinden dan gepland.

Neem een stevige pan, doe er een scheut olijfolie in en smoor de ui op middelhoog vuur tot ze goudbruin is. Voeg de tomaten (door de vingers fijnknijpen) en de groentenbouillon (eerst maar eens een scheut, later kan altijd meer) toe. Laat een minuut of twintig, met het deksel er op, sudderen op laag vuur. Voeg dan de paprika, groene peper, maïskorrels, komijn- en korianderpoeder toe. Breng weer aan de kook en laat het nog even zachtjes doorkoken voor u de linzen toevoegt. Goed doorroeren en nog even door en door laten verwarmen. Eventueel, als het te dik is, gedurende de rit nog wat bouillon erbij.

Schep op en serveer. Strooi er de fijngesneden verse koriander over.


Mais met linzen 213 september 2015
De laatste kolven Stowell’s Evergreen geplukt. Een enkele blijft aan de plant om zaad te winnen. We hebben dit jaar weer een paar maïsgerechten aan ons assortiment toegevoegd en deze is zeker niet de minste. Een heerlijke stoofpot. Want zo heet het.
Jolien eet vandaag mee. René is in Portugal voor een landschappelijk ontwerp. Die mist dit dus. Met zijn drieën hadden we de pan leeg, maar het is voldoende voor vier.


Opmerkingen
Geen, of wel: het voorkoken van de linzen is aan te raden

Plaats een reactie