Moestuinimpressies juli

Een paar plaatjes uit de moestuin van MergenMetz. Terwijl we gebukt gaan onder een hittegolfje, floreert het een en kwijnt het ander. En we hebben een bijzondere pompoen. Of geen pompoen?

moestuinimpessies 20100709 - koolrabiPrachtige koolrabi.

moestuinimpessies 20100709 - eerste rattesDe eerste rattes (ratte d'Ardeche) geoogst. Één in de grond is een paar maanden later een salade voor vier personen.

 

moestuinimpessies 20100709 - zaad wilde spinazieEen paar planten van de wilde/Turkse spinazie hebben we in bloei laten gaan en we oogsten dus binnenkort zaad. Er hangen fikse korrels aan. Al met al voldoende voor de komende jaren.

Kijk, dan is investeren in groenten alleen nog een kwestie van tijd. Geen zaad meer kopen, maar zelf winnen. (Nou ja, dat doen we niet bij alle planten.)

moestuinimpessies 20100709 - maïs Stowell'sSuikermaïs. Stowell's Evergreen kent vertakkingen aan de voet. Het is een zeer oud ras; misschien nog dicht bij de oermaïs. de teosinte? (Meer weten: lees maïs.)

moestuinimpessies 20100709 - wand van peultjesDe peultjes in het klimrek van betonijzer kleuren flink geel aan de onderzijde. In de toppen groeien nog wat peulen. Misschien oogsten we nog wat erwten; we laten in elk geval een deel hangen om te (ver)drogen tot zaad.

moestuinimpessies 20100709 - dille bloeitDe dille bloeit. Het paarse op de achtergrond is komkommerkruid/bernagie/borage. Het is een deel van de moestuin waar we niet veel doen. Voor de leek een rotzooitje. Kruiden zaaien zich uit, zoals deze twee planten. Leuk voor de bijen en wij plukken wat we nodig hebben.

moestuinimpessies 20100709 - slangenradijsDe slangenradijs tiert welig. Af en toe plukken we er een om op te knagen. Soms door een salade om wat pit te geven. Maar eigenlijk hebben we veel te veel. Een bijzondere plant om de bezoekers te tonen. Dat dan weer wel.

moestuinimpessies 20100709 - wat is datTja. En hier hebben we de verrassing van het seizoen. Wat is het? Handlang en dik als een pompoen. Wat de Amerikanen een summer squash noemen (courgette valt daar ook onder)?
Van Maria van Maanen (Om de Tuin) kreeg ik eind 2008 een heerlijke pompoen. Ik had de zaden bewaard. En dit jaar geplant. Doch dit lijkt in de verste verte niet op het ding dat ik kreeg. Heb ik een hybride gekregen? Is er in de tuin van Maria gekruist met het een of ander?

moestuinimpessies 20100709 - wat is dat 2Het is namelijk zo dat andere zaden uit dezelfde pompoen gestreepte courgette-achtige dingen laat zien.

Ach, we zien wel. Misschien komen er aan de andere planten nog wel pompoenige dingen….

moestuinimpessies 20100709 - venkelEn dan een succesje: we hebben prachtige venkel. Vroeg gezaaid, nu oogsten.

 

 

moestuinimpessies 20100709 - worteltjesEn perfecte worteltjes (vroege Nantes). Is het niet wonderlijk? Zo vroeg in het jaar zaaien, terwijl we denken dat de winter eigenlijk niet wil ophouden. En dan nu dit.

Plaats een reactie