Minestrone

Bron: uiteindelijk uit de keuken van MergenMetz
2 eetl olijfolie; 1 grote ui, gesnipperd, 1 grote wortel of een aantal kleinere, in (halve) schijfjes; 1 stengel bleekselderij, klein gesneden; 200-300 gr verse borlottibonen (of uit blik, of droge na een nacht weken); 1 teen knoflook, fijngehakt; 400 gr aardappels, in blokjes of 3 kleine of equivalent courgettes, in kleine blokjes; wat bladen palmkool/cavolo nero of snijbiet (optioneel);1 rode paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in dunne reepjes; 400 gr tomaten, grof gehakt (optioneel); 100 gr pancetta (optioneel); wat salieblaadjes, fijngesneden (optioneel); stevige korte pasta (bijv. fusilli); kippen-, runder- of groentenbouillon. En eventueel nog wat vers geraspte Parmezaanse kaas om erover te strooien.

Minestrone.jpg

8 september 2009
Minestrone is een stevige, Italiaanse, groentesoep met pasta. Zo u wilt: een maaltijdsoep. Dus geen miezerige stukjes groenten en pietepeuterige vermicelli, nee, een goed gevuld bord. Er bestaan geen voorschriften voor welke groenten er exact in moeten; wat dat betreft is het een "waterzooitje".
Een onderzoek via Google en door onze kookboeken levert in elk geval het beeld op dat er borlottibonen (kievitsbonen) in gaan – soms sperziebonen -, ui, bleekselderij, heel vaak tomaat, knoflook, wortel. Aardappel wordt soms uitgewisseld met courgette.
We hebben veel borlottibonen (kievitsbonen) in de moestuin. En mee-etende dochter heeft sinds kort een histamine-en-nog-wat arm dieet. Ik kreeg via de e-mail een document van vijf pagina's toegestuurd; wat ze allemaal wel en niet mag eten. Zoek het maar uit. Mijn eerste indruk was dat ze ongeveer niets meer mag eten, maar dat viel toch wel mee. Om kort te gaan: geen dingen die al enige tijd dood zijn, geen kruidige zaken en zur(ig)e vruchten (tomaat, aardbei, ananas) en geen door bacteriële werking verkregen producten (kaas e.d.). Geen varkensvlees. Er blijft nog genoeg over.  Zo besloot ik deze soep te maken, met verse gezonden groenten uit de tuin en kas. Ik heb voor haar een apart pannetje gemaakt, zonder pancetta en zonder tomaten.

Bereiding

Deze soep is eenvoudig te maken, mits u rekening houdt met de garingstijden van de diverse groenten (zie opmerking 1). Al met al duurt het een half uurtje.

Neem een stevige pan, verhit de olie en bak de in kleine blokjes of dunne reepjes gesneden pancetta aan. Doe de ui, knoflook, bleekselderij en wortel erbij. Fruit even door (omscheppen) en dan de bouillon erbij (de hoeveelheid ligt aan u: wilt u een dikke of wat dunnere soep). En de paprikareepjes.
Kook door en als de stukjes wortel al wat gaarheid beginnen te vertonen, doet u de tomaten en de pasta erbij. En de aardappelblokjes (vrij direct of wat later, afhankelijk van de grootte) erbij. Weer wat later koolbladeren en op het laatst de stukjes courgette. Het is lekker als die nog een beet hebben. Voor het moment van toevoegen van de bonen: die opmerking 1. Als ze rauw en geweekt zijn, zou ik ze vrij direct erbij doen. Als ze vers gedopt zijn, halverwege.
Soep klaar, eventueel nog op smaak brengen met peper & zout, Parmezaanse kaas erover en opdienen.

OPMERKINGEN
1)   Houd er rekening mee dat de gedroogde en geweekte bonen een beduidend langere kooktijd nodig hebben dan de verse. En dat bonen uit pot of blik eigenlijk al botergaar zijn en dus nog alleen moeten worden opgewarmd.

Plaats een reactie