Hoe leuk is dat? Een tarte tatin van aardappels en courgettes met verse kruiden. Dat is eens een andere courgettetaart.
- 450 gr gekookte vaste aardappels, in plakjes (bijv. roseval)
- 300-400 gr courgettes, in plakjes van pakweg ½ cm dik
- 100 gr bloem
- 50 gr roomboter + om in te vetten
- 25 ml koolzuurhoudend water
- wat kruiden (munt, majoraan, basilicum, peterselie e.d.), fijngehakt
- wat Parmezaanse kaas, fijn geraspt
- paneermeel
- peper uit de molen en zout
-
Maak het deeg van de boter, het bloem en het water. Leg het in plastic folie (of een plastic zak) een uur in de koelkast.
-
Neem de bak-/taartvorm van ca. 19 cm diameter. Vet deze in en bestrooi de bodem met paneermeel.
-
Verwarm de oven voor op 1800 C.
-
Leg de courgetteplakjes dakpansgewijs in twee cirkels. Misschien met een middenstip, uh, middenplak? Leg daarover de schijfjes aardappel. Bestrooi met peper en zout.
-
Zet een minuut of tien in de oven.
-
Haal het deeg uit de koelkast en rol het cirkelvormig uit, groot genoeg om de taartvorm te bekleden.
-
Haal de taart in wording uit de oven en leg de lap deeg erover. Vouw het overtollige langs de rand in of snijd weg (is mooier). Druk het deeg goed aan en prik er wat gaatjes in. Zet nog eens een 20 minuten in de oven.
-
Meng ondertussen de geraspte kaas met de fijngehakte verse kruiden. Haal de taart uit de oven, keer 'm om op een bord of eebn bakplaat.
-
Bestrooi de bovenkant met het kaas-kruidenmengsel. Zet nog een paar minuten in de oven.
1) Ai, geen bruiswater? Een scheut alcoholvrij bier kan ook (en de rest opdrinken).
2) Die 300-400 gram courgette?Gewoon dunne plakjes leggen tot de bodem “vol” is..
3) Bang dat de taart, de plakes aardappel en courgette gaan schuiven bij het keren? Klop een eitje met wat kookroom los, wat peper en zout erdoor, en giet het over de plakjes aardappel gegoten. Dan de lap deeg erover. (Dit maakt het zo sluitend dat de dakpannen niet meer zijn te zien.)
3 augustus 2009
Een alleraardigst receptenmagazine, dat La Cucina Italiana. Thom wees mij er een paar jaar geleden op en we abonneerden ons. Het was tot en met 2008 een kwartaalblad. Doch de uitgever kon het niet meer bolwerken. Het eerste half jaar van 2009 verscheen geen nummer meer. Even dacht ik dat mijn abonnementsgeld in een faillissement was meegesleurd, maar nu is er een andere uitgever die het voortzet en keurig het betaalde geld met de te verschijnen nummers verrekend. Ik meen dat een jaarabonnement nu twaalf nummers omvat.
Sinds 1929 hèt maandblad over de Italiaanse keuken, luidt de subtitel. Dat is betrekkelijk en wel zo betrekkelijk dat het alleen voor Italië geldt. Wij genieten sinds 2007 van een Nederlandse vertaling.
Ik sla het blad altijd het eerst open bij de sectie Verdure (groenten). Daar viel mijn oog dit maal op een tarte tatin van aardappel en courgette. De aardappelen geoogst en courgettes zijn er in overvloed. Net als de kruiden. Dus gemaakt.
6 augustus 2024
Vijftien jaar later. En weer courgettes in overvloed. Allerlei oude recepten worden in een nieuw format gestopt – vinden zoekmachines fijn – en eventueel voorzien van nieuwe foto’s.
En ook nu: lekkere taart, courgette anders, maar niet erg bijzonder.
De Nederlandstalige uitgave van La Cucina Italiana is niet meer, wel de Italiaanse. Voor een lieve duit heb je een abonnement. Kijk hier. Dat is € 14,60 per nummer. Leuke recepten en bijkomend voordeel, je leert Italiaans.