Omgekeerde courgettetaart

"Tatin" alle zucchine

Bron: La Cucina Italiana (juli 200)

3 augustus 2009

Aardappeltaart - La Cucina Italiana.jpgEen alleraardigst receptenmagazine, dat La Cucina Italiana. Thom wees mij er een paar jaar geleden op. Het was tot en met vorig jaar een kwartaalblad. Doch de uitgever kon het niet meer bolwerken. Het eerste half jaar van 2009 verscheen geen nummer meer. Even dacht ik dat mijn abonnementsgeld in een faillissement was meegesleurd, maar nu is er een andere uitgever die het voortzet en keurig het betaalde geld met de te verschijnen nummers verrekend. Ik meen dat een jaarabonnement nu twaalf nummers omvat.
Sinds 1929 hèt maandblad over de Italiaanse keuken, luidt de subtitel. Dat is betrekkelijk en wel zo betrekkelijk dat het alleen voor Italië geldt. Wij genieten van een Nederlandse vertaling.

Ik sla het blad altijd het eerst open bij de sectie Verdure (Groenten). Daar viel mijn oog dit maal op een tarte tatin van aardappel en courgette. Aardappelen geoogst en courgettes in overvloed. Net als de kruiden.

600 gr gekookte aardappels, in plakjes;370 gr courgette, in plakjes van pakweg ½ cm dik; 100 gr bloem; 50 gr boter + om in te vetten; 25 ml koolzuurhoudend water; wat munt, gesnipperd (vers of gedroogd); wat verse majoraan, basilicum en peterselie, fijngehakt; wat Parmezaanse kaas, geraspt; paneermeel; peper & zout

 

Verwarm de oven voor op 1800 C.

Omgekeerde courgettetaart - detail.jpg

Maak het deeg van de boter, het bloem en het water. Leg het in plastic folie (of een plastic zak) een uur in de koelkast.
Neem de bak-/taartvorm van ca. 19 cm diameter. Vet deze in en bestrooi de bodem met paneermeel. Leg de courgetteplakjes dakpansgewijs in twee cirkels erop. Misschien met een middenstip, uh, plak? Leg daarover de schijfjes aardappel. Bestrooi met peper en zout.
Zet een minuut of tien in de oven.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het cirkelvormig uit, groot genoeg om de taartvorm te bekleden.
Haal de taart in wording uit de oven en leg de lap deeg erover. Vouw het overtollige langs de rand in of snijd weg (is mooier). Druk het deeg goed aan en prik er wat gaatjes in. Zet nog eens een 10-12 minuten in de oven (onze praktijk: beduidend langer).
Meng ondertussen de geraspte kaas met de fijngehakte verse kruiden.
Haal de taart uit de oven, keer 'm om op een bord en bestrooi de bovenkant met het kaas-kruidenmengsel. Zet nog een paar minuten in de oven.

OPMERKINGEN

1)   Een leuke, smaakvolle maar ook weer niet zo bijzondere taart. Gewoon eens wat anders.
2)   Volgens mij te veel aardappel, tenzij u dikkere plakken maakt dan ik. En de 370 gram courgette? Ik heb er een op de mandoline in dunne plakjes gesneden tot ik voldoende had om de twee cirkels vol te leggen.
3)   Ik zag het al voor mij: ik keer de taart voorzichtig om en de plakjes courgette en aardappel gaan toch schuiven. Dus heb ik een eitje met wat kookroom en kruiden losgeklopt en over de plakjes aardappel gegoten. Enfin, die maken zo'n fraai sluitend geheel dat de dakpannen van courgetteplakjes niet meer te zien waren.

Niet zo:

Maar zo:

Omgekeerde courgettetaart.jpg

Omgekeerde courgettetaart La Cucina Italia 001.jpg

 

Plaats een reactie