Pasta met saus van butternut squash

Pasta met butternutsaus

Pasta anders. Een dikke saus van smaakvolle flespompoen (butternut squash klinkt lekkerder) met kaas en peterselie. Eenvoudig te maken, maar het kost wel ruim een uur.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Voor: 4 Personen
Auteur: Simply recipes
Ingredienten
  • 1 st butternut squash van ca 1 kg (flespompoen of de rondere anvers)
  • 60 gr sjalotten of ui, gehakt
  • scheutje olijfolie
  • 20 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • beetje nootmuskaatpoeder/-rasp
  • 1 eetl peterselie, fijngehakt
  • ¾ theel zout
  • 200 ml water
  • 1 eetl zure room/Griekse yoghurt/Turkse yoghurt
  • peper uit de molen, naar smaak
  • 300 gr spaghetti (droge pasta)
Bereiding
  1. Verwarm de oven op 180o C.

  2. Halveer de butternut squash in de lengte. Lepel de zaden er uit.

  3. Neem een ovenschaal, doe daar een laagje water in. Leg pompoenhelften in een ovenschaal met de doorgesneden kant naar benee.

  4. Schuif de schaal de oven in, gedurende minstens 40 minuten. Als een vork er makkelijk in prikt, is het gaar genoeg.

  5. Haal de boel uit de oven, laat even afkoelen en schep de helften met een eetlepel leeg, in een kom of ruime beker. Doe de schil weg.

  6. Smoor de sjalotten in een koekenpan in een beetje olijfolie. Als het begint te bruinen is het klaar.

  7. Doe de sjalotten bij de pompoen. En doe de kaas erbij en nootmuskaat en het zout.

  8. Pureer de boel en voeg water toe tot het een lekkere dikke saus is.

  9. Breng over in een pan en verwarm het. Niet aan de kook brengen, roer de zure room (of yoghurt) er door.

  10. Kook de pasta. Die van ons heeft zeven minuten nodig. Pasta afgieten en opdienen met een lekkere hoeveelheid saus en wat peterselie erover.

Opmerkingen

Wij hebben de pompoen met open zijde boven in de oven gehad, dan roostert het iets. Goed voor de smaak. Veertig minuten is aan de krappe kant, in onze oven.

14 november 2017
De saus van butternut squash vond mrs. M vond het heerlijk! Dus dit recept mag blijven. Simply recipes is een website (en nieuwsbrief) die we volgen, maar grotendeels negeren. Want heel veel kipfilet, kipfilet, kalkoen, kipfilet – alsof de Amerikaan niets anders eet. En verder valt over de recepten genoeg op te merken als het gaat om te weinig groenten en zoet, zout en vet. Maar voor die keren dat er een leuk recept tussen staat, volgen we het.
Zo kwam dit recept voorbij. U mag het ook een dikke pompoensoep met sliertjes noemen. Maar de invalshoek is origineel èn vegetarisch – hoewel voor de zuivel dus wel koeien worden aangehouden, die kalveren en de stierkalveren worden…. vlees.

Plaats een reactie

Waardering