Quiche met spruitjes en tamme kastanjes

Quiche met spruitjes en tamme kastanjes

Een rijkgevulde quiche met spruitjes, tamme kastanjes en afgekruid met fijngesneden verse salie. Heel erg lekker dus.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: Norbert Mergen
Ingredienten
 • 500-750 gr spruitjes, schoongemaakt en kort voorgekookt
 • flink wat salieblaadjes
 • 2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt, kwartier voor verhitten
 • 3 st eieren
 • 250 gr tamme kastanjes, voorgekookt
 • scheut melk (of room)
 • peper uit de molen en zout
 • deeg voor hartige taart met optioneel: vadouvan of andere kruiden (tijm)
 • smaakvolle kaas, geraspt
Bereiding
 1. Wij hebben een aardewerk, geglazuurde quicheschaal gebruikt. In het deeg zit voldoende olie, de geglazuurde schaal hoeft niet nogmaals te worden ingevet. Dat kan bij een springvorm anders zijn. Jij kookt, dus jij beslist of er nog een lik boter of olie aan de binnenkant van de vorm moet worden gesmeerd.

 2. De spruitjes kort voorkoken, ze moeten beet houden. Sommige mensen zeggen: als ze bij het koken beginnen te ruiken, dan afgieten – en koud naspoelen, om doorgaren te stoppen. Wij houden ervan net voor dit moment te zijn. Het is dus een minutenkwestie.

 3. Deeg voor hartige taart: zie hier (tweede variant). Rol het deeg uit tot een lap van de juiste grootte en bekleed de quichevorm ermee. Bak die een kwartier of zo in de oven voor.

 4. Smoor/fruit de ui en knoflook glazig in een koekenpan met wat olie.

 5. Ondertussen de ricotta met de eieren mengen en verdunnen met wat melk, tot een gietbaar beslag. Voeg er wat peper en zout aan toe.

 6. De saliebladeren grof snijden en dit door het beslag mengen. Net als de gefruite ui en knoflook.

 7. Haal de quichevorm uit de oven. Meng de spruiten met het beslag en giet dit in de quichevorm. Werk het zo uit dat het mooi in één laag verdeeld is en duw de tamme kastanjes ertussen. Het fraaist is het als het volledig dicht aaneengesloten is.

 8. Zet gedurende een minuut of twintig terug in de oven. Haal er uit om de kaas erover te strooien en zet nog even terug.

14 januari 2010
We hebben veel spruitjes. Hoewel, dit lijken de laatste te zijn. En, voor wie het nog niet heeft gemerkt, we zijn helemaal gevallen voor Smaakvrienden van Angélique Schmeinck. Dus we combineren ons suf.

Door dit boek zijn wij samen met Angélique ook het weblog Smaakvrienden gestart. Deze is op 7 januari 2011 “de lucht in gegaan”. En daarop hebben we ook al wij spruitjesgerechten geplaatst – of staan nog in concept geparkeerd, want het moet wel wat worden gedoseerd.

Door de kruiden in het deeg was het bakken een feest van geur. Heerlijk.
“Dit is een blijvertje,” zei René direct toen hij de eerste hap had genomen.
“Lekker,” zei mrs. M toen ik haar vroeg wat ze ervan vond. Ik moest wat aandringen. Is ze al zo verwend dat ze dit niet meer bijzonder vindt, of was het maar zo-zo naar haar smaak? Ach, ik ken haar goed genoeg: als ze het niets vindt, dan zegt ze het ook. Onomwonden.
Dus, vooruit, dit komt als recept op onze eigen site.

7 januari 2024
(Het weblog Smaakvrienden is inmiddels wegens succes uit de lucht. Angélique daarentegen helemaal niet.)
Komende nacht gaat het echt vriezen en dat minstens een week. Laten we het winter noemen. Enfin, er staan nog flink wat spruiten in de tuin. Dus hoogste tijd om deze quiche eens te maken. Gerhard had november vorig jaar fiks wat tamme kastanjes gepeld in ingevroren. De salie toont nog steeds mooi blad, kortom, alle ingrediënten zijn er.

Plaats een reactie

Waardering