Radicchio salade met kikkererwten en olijven

Radicchio salade met kikkererwten en olijven
Voorbereiding
10 min
Kooktijd
17 min
 

Lekkere radicchio salade met kikkererwten en groene olijven. Afgemaakt met Parmezaanse kaas en pompoen- of zonnebloempitten en een balsamico-dressing.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Auteur: simply recipies
Ingredienten
 • 1 fikse hand zonnebloempitten of pompoenpitten
 • 1 krop radicchio (roodlof)
 • 300 gr groene olijven, grof gehakt BIO ivm betere smaak
 • 450 gr kikkererwten, gekookt, uitgelekt en afgekoeld
 • 2 handen fijn geraspte Parmezaanse kaas
 • 3 eetl balsamicoazijn
 • 4 eetl goede olijfolie
 • snuffen peper uit de molen en zout
Bereiding
De avond tevoren
 1. Droge kikkererwten in voldoende water zetten om te weken. De volgende ochtend een uurtje koken.

 2. Of gebruik kikkererwten uit blik (maar bonen en erwten uit blik of pot zijn misschien makkelijker, maar relatief duurder en vaak 'slappe hap')

 3. De pitten in een droge koekenpan roosteren. Ze kunnen, zeker pompoenpitten, springen. Klaar? Dan in een bakje overdoen en af laten koelen.

 4. Verwijder de lelijke buitenste bladeren van de radicchio. Snijd hem in kwarten door de stronk, verwijder de delen van de stronk en snijd de kwarten in repen van pakweg 1 à 1½ cm. Doe in een kom.

 5. Doe de koude kikkererwten en de gehakte olijven erbij. Meng.

 6. Doe een fikse hand (niet alle) geraspte Parmezaanse kaas erbij en meng weer. Voorkom klonteren van de kaas, dus spreid het dun over de sla voor je begint te mengen.

 7. Maak van de olie en azijn en peper en zout een dressing. Meng die door de salade.Zet een uur of langer koel weg.

 8. Verdeel de salade over de borden en drapeer er nog wat kaas en pitten over.

radicchio salade

7 april 2017
Deze radicchio salade is op zich al een verrukkelijk maal. Het hoeft dus niet, maar wij aten hierbij een stukje mooi, zacht op de huid gebakken kabeljauw. Al met al, met de daslooksoep als voorgerecht, een mooie maaltijd.

6 maart 2024
Zeven jaar later….. Ik had droge, zwarte BIO kikkererwten geweekt en gekookt. Gisteren al. En een radicchio gekocht, omdat de eigen teelt op is. Vanavond appte René met de mededeling dat ze volledig biologisch gaan eten, maar dat is wel duur. Hij vroeg zich af welke groenten niet of weinig worden bespoten. Nou ja, wat veel wordt bespoten zijn prei, ui en wortelen. (Van prei heb ik gehoord van een teler die zegt daarom geen prei te eten. En biologische prei is schamel en duur. Dus, René, minder prei eten.) Uitgezonderd de radicchio zijn al de ingrediënten die wij in dit gerecht gebruiken biologisch.)

radicchio salade

Plaats een reactie

Waardering