Snijbonensalade

uit: de keuken van MergenMetz

200 gram snijbonen; hand vol slangenradijs; 2 tomaten; sap van een halve citroen, 1 teen knoflook; 1 theel sambal brandal; 1 eetl ketjap; zout; 1 eetl olie; optioneel: halve krop ijsbergsla of Romeinse sla en seroendeng

Snijbonen wassen en in stukjes van 3 cm snijden. Kook ze in ca. 15 minuten beetgaar (als ze jong en kakelvers zijn kan dit al na vijf of zes minuten zijn). Afgieten, afspoelen en laten afkoelen.


Snij de slagenradijsjes in schijfjes.
Was de tomaten, ontpit ze en snijd ze in kleine brokjes.
Sla in dunne reepjes snijden. Boven een schaaltje de knoflook uitpersen en de sambal, ketjap, olie en het citroensap erdoor roeren. Stukjes slangenradijs erdoor mengen.


Schep de snijbonen en de tomaat in een kom door elkaar.
Doe de saus erover, schep het door elkaar en zet het in de koelkast.
Bekleed een platte schaal met de slareepjes en schep de snijbonensalade in het midden erover. Saus erover. Seroendeng erover strooien.


26 juli 2005
Dit heb ik vorig jaar een aantal maal gemaakt. Tot groot succes. (Alleen is Jolien dit jaar anti-knoflook. Vanwege vriendjes?)


8 augustus 2009
Na een tweetal jaren geen snijbonen in de moestuin te hebben gehad, dit jaar weer wel. De ouders van Maarten komen barbecuen, of beter gezegd: buiten koken, want de Dutch oven gaat boven het vuur. Deze salade gemaakt, zonder slangenradijs, want die was al te taai. En zonder sla. En toch heel lekker bevonden.


OPMERKINGEN

  • Meer dan eens gemaakt. Maar het duurt al met al ruim 1½ uur!
  • Zonder slangenradijs ook lekker. Met sambal manis i.p.v. brandal ook lekker. Eigenlijk gewoon altijd lekker…(?)
  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik de inspiratiebron voor dit recept niet meer weet. Ik heb er o.a. slangenradijs (rat tail) ingedaan en nog wat. Zat er in het origineel rammanas? Rettich?

Plaats een reactie