Snel te maken gerecht van spitskool, gehakt en rijst. Plus wat kruiden. Was al het snelle eten maar zo lekker.
- 400 gr rijst (basmati)
- 400 gr gehakt (varken of rund)
- 750 gr spitskool, gehalveerd, kern eruit, fijne repen gesneden en gewassen
- 1 st ui, gesnipperd
- 1 eetl scherpe kerriepoeder
- 1 theel djinten (komijnpoeder)
- 1 theel aos (poeder van galangawortel / Thaise gember)
- 1 tablet groentebouillon
- scheutje(s) ketjap of sojasaus
- peper uit de molen en zout
-
Kook in een aparte pan de rijst met het (halve) bouillonblokje gaar; giet af c.q. het is meteen droog.
-
Neem een stevige pan, bijv. gietijzeren braadpan (kasserol). Bak het gehakt rul.
-
Doe de ui erbij en bak even door.
-
Voeg de kool – evt. in porties, het slinkt snel – met de kruiden toe. Schep regelmatig om.
-
Doe na kwartier de rijst erbij.
-
Maak het geheel op smaak af met de ketjap. Serveer hier een frisse salade bij.
-
En als je het nodig vindt: op jouw smaak brengen met nog wat peper en/of zout.
1) Kan natuurlijk ook met fijn gesneden witte kool.
2) De ketjap hebben wij later, op bord een beetje over de hap gedaan. Het is niet per sé noodzakelijk.
3) Ketjap vervangen door sojasaus mag ook
17 september 2008
Er staan nog twee Filderkrauts in de moestuin. Die zijn niet tot zuurkool verwerkt. Ik had ze toen laten staan, want verse spitskool is niet te versmaden. Maar was ze ook weer vergeten. Tot vandaag.
Met komkommersla. Simpel en fris.
24 augustus 2017
Vandaag zuurkool gemaakt. Mooie oogst filderkraut dit jaar. Het grote vat is helemaal vol. Iets van 11,5 kg erin gestampt. We hadden nog wat – gestampte – spitskool over. Dus na negen jaar dit gerecht weer gemaakt en (dus) foto’s toegevoegd.
29 oktober 2024
Dit jaar geen zuurkool. De slakken hadden de kolen te veel aangevallen en zodoende onvoldoende. We eten nu de spitskooltjes die over zijn. En dit recept stond nog niet in het receptenformat-2024, dus we hebben het weer gemaakt en ge-update.