Spitskool met zeekraal

Spitskool met zeekraal

Zeekraal is lekker. Spitskool is lekker, de combinatie is nog lekkerder en dan nog met wat champignons en paprika. Serveer met rijst of bulgur. En als je geen vegetariër bent: met gerookte makreel of een moot kabeljauw.

Gang: Bijgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Voor: 4 Personen
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
  • 1 eetl arachideolie of andere olie geschikt voor grote hitte;
  • 1 st ui, gesnipperd;
  • ca. 750 gr spitskool;
  • 200 gr zeekraal;
  • 1 st rode paprike, in reepjes;
  • 150 gr champignons, in plakjes;
  • 1 st groen pepertje (jalapenños), fijngesneden;
  • lichte sojasaus
Bereiding
  1. Maak de spitskool schoon, snij deze doormidden en haal de stronk er uit. Snij in dunne reepjes.

  2. Was de zeekraal goed. Verwijder zo nodig de donkere stronkjes, daar waar ze vast aan de grond hebben gezeten. Dit is vaak hard.

  3. Verhit de wok, giet er wat olie in en fruit dan de ui, voeg de paprika toe. Even wokken.

  4. Na enkele minuten de spitskool, het fijngehakte groene pepertje en de champignonplakjes erbij doen. Herhaaldelijk omroeren en laten slinken. 

  5. De laatste minuten de zeekraal meewokken.

  6. Voeg een klein scheutje lichte sojasaus toe. Geen zout.

13 juli 2005
Verrassend. Gegeten met in groentebouillon gekookte basmatirijst en gegrilde kabeljauwlions. (Door de olie halen en wat peper en zout. Zo op de hete grill leggen).
We hadden een plastic zak zeekraal kregen van Jan en Wilna, die het op de dag van hun terugreis van het wad bij Terschelling hadden gesneden. Jan is van nature een echte Zeeuw, dus die weet wat ie doet.

5 oktober 2025
Meer dan twintig jaar later zegt mrs. M: “Erg lekker! We aten het met een beetje bulgur.

Net als vorig jaar is de spitskool (Filderkraut) ten prooi gevallen aan slakken. Door wisselteelt is het bed met kolen niet alleen in de halfschaduw, maar ook dicht tegen de rand van de moestuin. Daar waar de slakken zich verstoppen om ’s nachts te kunnen toeslaan.Dus geen zelfgemaakte zuurkool, wel een paar spitskolen om te nuttigen.


Plaats een reactie

Waardering