Spruitjes met dadels

bron: uit de keuken van MergenMetz
500 gr spruitjes, schoongemaakt; ca. 100 gr dadels, grof gesneden; 50 gr witte amandelen; 1-2 sjalotten, gesnipperd; 2 teentjes knoflook, gesnipperd; ½ theel komijnpoeder; snuf kaneel; peper & zout; olie

31 oktober 2010
Als u het nog niet weet: ik ben gevallen voor het boek Smaakvrienden van Angélique Schmeinck (lees dit). Er zijn vier manieren om de avondmaaltijd te bereiden:

1)

van een recept (zoals ik dat dus hier geef)
U wilt dit namaken, kijkt wat u in of om huis hebt en koopt de overige ingrediënten in.

2)

een klassieker uit uw geheugen
Voor 80% van de mensheid is dat 'aardappeltjes, vlees en groenten', zoals een blinde vink met gekookte aardappels en bietjes – vermoedelijk uit een pot van Hak

3)

een kant-en-klaar maaltijd

4)

uit eten of halen bij de Chinees c.q. frietkraam

5)

een nieuwe creatie

U creëert zelf iets; u kijkt wat u in of om huis hebt en maakt daarmee een ongekende maaltijd.

Het boek Smaakvrienden helpt u zelf een mooi maal te maken. Helemaal uit eigen brein, met een beetje hulp van Angélique. Het is een boek dat permanent in de keuken op de kookboekenstandaard moet liggen. Het enige boek dat daar recht op heeft.

Spruitjes met dadels - breed.jpg

Zo liep ik vandaag de moestuin in en dacht: "Spruitjes!". Ik liep de keuken in, sloeg de bladzijde in Smaakvrienden op en bekeek de categorieën met goede, spannende en gewone vrienden. Uit vis koos ik zeeduivel – had ik nog in de vriezer -, uit noten en vruchten koos ik dadels en amandelen. Alles uit voorraad. De rest van de ingrediënten was peanuts. Dit is de hoofdlijn: spruitjes, dadels, amandel, komijn en wat kaneel. (Behoorlijk Noord-Afrikaanse beïnvloed.)

Wij aten het op couscous en daarop een stuk stevige zeeduivel.
Het was, al zeggen we het zelf, verrassend lekker en dit recept is dus hierbij aan onze collectie op de website toegevoegd.

Bereiding

Spruitjes met dadels - bord.jpgKook de spruitjes heel kort voor. Ze moeten echt een fikse beet overhouden. Afgieten of uit de pan nemen (zie opmerking 1) en terzijde zetten.
Neem een stevige pan, doe daarin een scheutje olie en bak de sjalot en knoflook zacht. Niet aanbakken, gewoon smoren. Doe de kruiden erbij. Roer even en doe de amandelen erbij. U kunt het even laten bakken, opdat de noten een kleurtje krijgen. Doe de dadelstukjes erbij en roerbak even. De dadels moeten wat smelten – maar niet te erg, anders gaat het karamelliseren. Meng de spruiten erdoor en warm het geheel al roerbakkend op. Eventueel een klein scheutje water erbij.

Opmerkingen
1)   Wij aten het met couscous, dus het kookwater van de spruitjes heb ik gebruikt om deze te laten wellen.
2)   Voor de liefhebber: u ziet op de foto's nog wat paarse spruiten ertussen. Zo snel verkleuren ze ook weer niet.

Plaats een reactie