Butternut squash met vanille en walnoten

bron: simply recipes
1 butternut squash van ca. 1 kg, geschild, ontpit en in blokjes van pakweg 2 cm; olijfolie; ca. 250 gr walnoten of pecannoten; 2 eetl boter; 2 theel verse gember, geraspt; 1 vanillestokje; citroensap; ½ theel gedroogde tijm; zout en optioneel: peper

30 oktober 2010
Ik had van afgelopen woensdag, van de torentjes,  nog een fiks stuk butternut squash (flespompoen) over. Deze heeft, zoals de Engelse naam al zegt, een boterachtige smaak. Heerlijk. En dit receptje lag er nog en heb ik voor mrs. M en mijzelf gemaakt (de aangegeven hoeveelheden zijn in principe voor 4 personen.) Eenvoudig te maken en lekker als zaterdagavondhap.

Butternut squash met vanille en walnoten 1.jpg

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200o C. Meng de blokken pompoen met wat olijfolie en leg ze op een vel bakpapier op een bakplaat. Bestrooi met wat zout en schuif de oven in. Tot ze beginnen te bruinen, dan eruit ermee (zie opmerking 1).
Neem het vanillestokje, snijd het in de lengte door en schraap uit beide helften met de achterkant van een keukenmesje het merg eruit. Dat hebben we nodig.
In een kasserol of ruime koekenpan de noten droog bakken, tot ze beginnen te bruinen. Schep de hele tijd om, want ze worden ineens zwart. Haal de noten eruit, veeg de pan eventueel schoon en smelt de boter er op laag vuur in. De noten door de boter halen en de pompoenblokjes erbij doen. Omscheppen, de tijm, gember en vanillemerg erbij doen en weer goed omscheppen.
Van het vuur halen en wat zout en citroensap er naar smaak bij doen.

Serveer.
Zo. Of als bijgerecht.

OPMERKINGEN
1)   De blokjes mogen best nog wat stevigheid hebben. Bij ons kwamen ze (bijna) te gaar uit de oven en dan bestaat bij het mengen de kans dat het pompoenbrij wordt.
2)   In het oorspronkelijke recept wordt ook de optie aangegeven om de pompoenblokjes niet in de oven te doen, maar voor te koken (10 minuten) en goed uit te laten lekken.
3)   In het oorspronkelijke recept wordt gesproken van vanilleextract. 1 à 2 theelepels. Daar doen we niet aan.
4)   Wij hebben pecannoten gebruikt. Geen walnoten dit jaar. (Eerlijk gezegd: een beetje veel pecannoten…. maar wel lekker.)

Plaats een reactie