Spruitjes op zijn Indonesisch

We hebben op vrijdag 17 januari 2020 veel spruitjes geoogst. Ik wilde een kort verslag maken over de compostgreppel en moest dus wel voldoende koolstammen hebben. De komende dagen dus vooral spruitjes op het menu.

Spruitjes op zijn Indonesisch
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
 

Gewokte spruitjes met gember al dan niet vegetarische kipfilet, champignons en uiteraard sojasuas en sambal

Gang: Hoofdegerecht
Keuken: Indonesisch
Voor: 4 Personen
Auteur: Gevonden op Internet en aangepast
Ingredienten
  • 400 gr spruitjes, schoongemaakt
  • 200 gr champignons, in plakjes (Parijse grotchampignons namen wij)
  • 250 gr kipfilet, in stukjes (wij namen kipstuckjes)
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 5 cm gemberwortel, geschild, geraspt
  • 1 teen knoflook, geperst
  • eetl sesamzaadjes
  • 1 eetl gembersiroop
  • 1 theel sambal manis (oelek mag ook)
  • 2 eetl ketjap manis
  • peper uit de molen en zout naar smaak
  • 1 scheut arachideolie
  • 2 eetl gemalen kokos
Bereiding
  1. De ketjap manis in een kom mengen met de knoflook en meng daardoor de kipstu(c)kjes. Doe dit al een uur of wat tevoren.

  2. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan licht bruin. Overdoen in een bakje voor later.

  3. Kook de spruiten in ruim water een minuut of vijf, zes. Zodat ze echt beetgaar zijn – niet zacht. Afgieten en uit laten lekken. Eerst even spoelen met koud water kan, het stopt het nagaren. Grote spruiten halveren.

  4. Neem de wok of andere ruime, stevige (koeken-)pan. Verhit een scheut arachideolie (of andere die tegen hoge temperatuur kan). Smoor de ui.

  5. Als de ui glazig wordt, de kipstu(c)kjes met marinade erbij doen. Roerbak even. Doe dan de spruiten en champignons erbij, de gember en gembersiroop en een lik sambal. Schep goed om.

  6. Doe de gemalen kokos erdoor. Nog een keer doorscheppen en dan op de borden. Bestrooi met de sesamzaadjes.


19 januari 2020
Wij hebben kipstuckjes van De Vegetarische Slager gebruikt. Uit pure noodzaak. Ooit hadden we een vegetarische gast waarvoor we een doos van dat spul bij de groothandel hadden gekocht. Gast weg, wij nog veel kipstuckjes. Het product is diepvries, maar ruikt ontdooid onaantrekkelijk. De structuur lijkt weinig op kip. Als je het gewoon als ‘gebraden kipfilet’ behandelt, is het niet lekker. Mrs. M heeft dat gezegd.
Maar gemarineerd, in dit gerecht, merk je er niets van. Mrs. M vond de kipstuckjes op deze wijze best te hachelen.

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.