Tagliatelle met venkel en courgette

bron: ichkoche.at

1 grote of 2 kleinere venkelknollen; 1 redelijke courgette (ca. 350 gr); 1 fikse ui, gesnipperd;’1 teen knoflook, geperst (een kwartier van tevoren); ½ – 1 theel venkelzaad; 1 citroen (biologisch), rasp + sap; paar eetl crème fraîche; peper & zout; olijfolie; 250 gr tagliatelle; pecorino (schapenkaas), geraspt; hand amandelsnippers

Wij gebruikten tagliatelle met ei bereid, kooktijd 4 minuten.

Venkel gekocht in de winkel? Bewaar het fijne groen dat meest nog in het midden aan de venkelknollen zit. Komt venkel uit moestuin? Bewaar wat van het fijne groen. Hak fijn.
Rasp de venkelknollen en de courgette met de grove rasp.

Rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan. Blijf erbij en schep af en toe om of schud om. Als ze bruin worden, uit de pan in een bakje. Koekenpan afvegen en wegzetten. Huppekee, dat is gedaan.
Zet een pan water op, met wat zout, om straks de pasta te koken.


Neem een stevige pan en verwarm een scheut olijfolie. Smoor de ui op middelhoog vuur, als ze glazig wordt, de knoflook erdoor roeren. Vervolgens de geraspte venkel en courgette erin doen, als ook de venkelzaden en de citroenrasp. Schep goed om. Laat 3 à 4 minuten koken. Het vocht uit met name de courgette maakt het natter.
Kookt het water? Dan kan misschien de pasta er in? (Kwestie van kooktijden afstemmen.)

Blus de venkelmassa af met het citroensap. Neem van het vuur en meng de crème fraîche erdoor. Als het te droog is – wat we ons niet kunnen voorstellen, maar het kan – wat kookwater van de pasta erbij doen. Roer het venkelgroen erdoor (of strooi het straks eroverheen, zoals wij deden).

Pasta afgieten, op borden doen, de venkel”saus” erover scheppen en dan bestrooien met kaas en amandelsnippers – en wat venkelgroen, als u het niet door de saus heeft geschept.


3 juli 2017
Ai, een grote courgette – een courge, dus. Over het hoofd gezien. En de venkel moeten we ook door eten. Dat heb je met seizoensgroenten. Er is telkens van iets rijkelijk oogstbaar, nooit één venkelknol, drie tomaten en een pompoen of zo. Het is peultjestijd, venkeltijd, courgettetijd (duurt lang) en dan zijn de sperziebonen plukbaar, enzovoorts.
Bij nader inzien was de courge te groot, die is naar Janneke en Hakim gegaan, onze bonte bentheimers. We plukten een medium courgette, zoals die in de winkel liggen.
En natuurlijk venkel, bij ons twee “knollen”.

Het resultaat is lekker. “Goed binnen te houden,” zou zwaag Henk zeggen. En mrs. M vond dat ook. Enfin, nog één venkel te gaan. Binnenkort weer zaaien voor najaarsvenkel.


OPMERKINGEN
Dit is het recept voor vier personen. Wij hebben de groentenhoeveelheid met ons tweeen opgegeten, de pasta voor twee personen gekookt. Maar ja, wij zijn dan ook groenteliefhebbers.

PS Het bord is van its-a-jook, ooit van Annemiek van Zon van Culinair Westfriesland gekregen omdat we haar kookboek redigeerden.

 

 

 

2 gedachten over “Tagliatelle met venkel en courgette”

  1. Een hele citroen is veel te overheersend. Eerst maar een kwart proberen de volgende keer! Nu was de smaak van de venkel helemaal overheerst door de citroen.

    Beantwoorden
    • Kan. Hangt ook van de citroen af, denk ik. Net zoals bij rode/Spaanse pepers, die de laatste tijd, naar onze mening, de peper lijken te zijn verloren.

      Beantwoorden

Plaats een reactie