Tamme kastanjes met prei (en worst)

Inspiratie: British leeks

500 gr prei, in dunne ringen (niet het dikke groen meenemen); 300 gr tamme kastanjes, gepeld, grof gehakt; beetje boter; 4 braadworsten; vers gemalen peper en misschien wat zout; kruiden (zie opmerking)

tamme-kastanjes-met-prei-breed

Tamme kastanjes pelt u op deze wijze: lees dit


Neem een stevige pan (kasserol) en bak de braadworsten zachtjes. Dus koud, op laag vuur beginnen, zodat de worsten langzaam opwarmen en bakken. Na een tijdje omkeren.
Als het goed is, laten de worsten wel wat vet los. Anders stiekem een paar prikjes er in doen.
Als ze ongeveer gaar zijn, uit de pan nemen. Wat af laten koelen en in plakjes snijden.


tamme-kastanjes-met-prei-3De prei, klontje boter (als er niet te veel vet is) en de gehakte tamme kastanjes in dezelfde pan doen, bij het vet en zachtjes smoren met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen.
Als de prei na vijf tot tien minuten begint te garen, de stukken worst erbij doen. Leg ze eerst erop, zodat ze weer heet worden en later er, voor het serveren, voorzichtig door scheppen.

Serveer.


24 oktober 2016
Dit jaar tamme kastanjes in overvloed. We hebben samen met Tibor Szántó, die bij ons een paar dagen logeerde, kilo’s gepeld en grotendeels ingevroren in porties van pakweg 200 gram. Maar ook dit gerecht gemaakt.
Het smaakte uitstekend. Mrs. M was blij, dus staat het nu op onze website 😉


OPMERKINGEN
1) Smaakkwestie: De braadworsten kunnen neutraal van smaak zijn of bijv. venkelworst, chorizo e.d. Dat maakt niet zo zeer uit. Misschien moet in het eerste geval van neutrale braadworst nog een pietsie kruiden worden toegevoegd. Denk aan bijvoorbeeld wat tijm.
2) Wij gebruikten zelfgemaakte chorizo
3) Het originele recept doet het met reepjes gerookte spek, die eerst uitgebakken worden.

 

 

Plaats een reactie