Tarte tatin van coquilles met aardpeer

bron: Culinaire Saisonnier, winter 2003/2004 (Rest. Au Cornet d'Or)
12 coquilles; 3 aardperen; room; citroensap; boter

Borstel en was de aardperen goed. Stoom twee van deze knolletjes, pel ze en prak ze met een vork. Voeg citroensap en room toe en breng op smaak met peper en zout. 
Pel de overgebleven aardpeer en snijd er met de mandoline dunne plakjes van. Leg de plakjes in een ring, bak ze in boter goudbruin en laat lichtjes afkoelen.
Leg een laagje aardpeerpuree op de gebakken plakjes en vervolgens dunne plakjes coquilles. Bak het geheel in een pan onder het deksel. Dresseer op het bord en garneer met een beetje puree. Sauceer met wat opgewarmde room.

1 december 2007 
Met Kooktroep! gemaakt. Een uitmuntende smaakcombinatie. Een heerlijk voorgerechtje.

OPMERKINGEN
We hebben ringen met een diameter van 6 cm genomen. Er pasten er twaalf in de koekenpan, waarin we eerst wat boter hebben gesmolten, vervolgens de plakjes aardpeer in de ringen gelegd en even gebakken. Af laten koelen. Puree erop. En hele coquilles. Geen plakjes. 5 – 10 minuten gebakken met een deksel erover. Daarna onder de grill gezet.
Let erop dat de coquilles niet door en door gaar worden; net nog glazig van binnen is goed.
Voor 12 personen zijn 3 aardperen wat weinig, lijkt het. Maar het kan zijn dat het oorspronkelijke gerechtje eigenlijk maar 1 cm dun is. Dan zal het wel genoeg zijn.

Plaats een reactie