Tomaten-linzensoep

bron: 101 Cookbooks
ca. 300 gram Puy-linzen (Franse linzen met een AOC); 1 eetl olijfolie; 1 grote ui, gesnipperd; 1 theel zout; 1 groot blik (800 gr) gepelde tomaten op sap; ½ l water; paar handen bladgroenten (snijbiet, kool e.d.), in dunne reepjes gesneden; wat saffraan (30 à 40 draadjes); 1 eetl kokend water; snuf+ zout; ¼ l (twee volle eetlepels) volle Griekse of Turkse yoghurt

7 april 2010

Tomaten-linzensoep.jpgHet is maar niets, deze tijd. Hoewel het net een paar dagen mooi weer is, is al het groen in de tuin nog klein. Zelfs de brandneteltoppen zijn te gering om te oogsten. Wat rest zijn nog wat pastinaken en knollen selderij. En een biet of twee. Maar dat wordt saai en eentonig. Hongeren hoeft anno 2010 niet meer: we wijken uit naar de proviandkast. En verdraaid, dit is een geweldige soep.

Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking – d.w.z. in ruim water. Dat duurt een minuut of twintig. Afgieten en wegzetten.
Parallel hieraan kunt u werken aan de basis voor de soep en de saffraanyoghurt.
Eerst de saffraanyoghurt: week de draadjes saffraan in de eetlepel (of ietsje meer) kokend water. Laat een paar minuten trekken. Meng het gele water en de saffraandraadjes door de yoghurt en breng op smaak met de snuf+ zout. Wegzetten.
Smoor de gesnipperde ui in de olijfolie een kasserol (stevige pan) tot ze glazig en zacht zijn. Giet het sap uit het blik tomaten alvast bij de ui. Knijp door uw vingers de tomaten fijn en laat de pulp in de pan vallen. (Desgewenst haalt u grove stukken waar de steelaanzet zat eruit.) Laat het geheel even doorkoken. Roer op een gegeven moment de linzen erdoor en voeg de halve liter water toe. Laat weer even koken. Afhankelijk van uw groentebladenkeus roert u de reepjes groenteblad er eerder of later door. Breng op smaak met zout.
Serveer in kommen met een lepel saffraanyoghurt erin.

OPMERKINGEN
Geen, anders dan: heerlijke soep!

Plaats een reactie