Een koude salade van sperziebonen in tomatensaus met wat circassische saus er nog eens door. Lekker voor warme zomeravonden.
- 450 gr sperziebonen;
- 450 gr tomaten (vers of uit blik) ontveld en fijngehakt
- 1 st middelgrote ui in dunne halve ringetjes
- 4 eetl olijfolie goede, extra vierge
- 4 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theel zout
- 2½ dl Circassische saus
-
Lijkt sterk op Fagiolini in umido.
-
Ga naar de moestuin en pluk rijkelijk sperziebonen – of koop ze bij de groentenboer. Maak ze schoon (kop en kont eraf) en breek ze een of twee keer. Eventjes wassen.
-
Neem een kasserol. Olie verhitten (middelmatig warm). Ui en
knoflook 2 à 3 minuten roerbakken. -
Tomaten erbij en een minuut of acht op middelmatig vuur onder regelmatig roeren laten pruttelen.
-
Voeg de bonen, zout en 2½ dl water toe. Breng aan de kook en doe het deksel op de pan. Laat zo'n 20 minuten zachtjes koken of tot de bonen zacht zijn.
-
Neem het deksel van de pan en laat de saus (met de bonen erin) inkoken.
-
Voeg ten slotte de Circassische saus toe. Schep voorzichtig om.
-
Serveer koud of op kamertemperatuur.
Heel leuk, hoor. Maar het duurt eeuwen eer sperziebonen in tomatensaus gaar worden. Komt door het zuur van tomaten.
Wij koken de sperziebonen apart, beetgaar, voor.
29 juli 2019
Dit recept is in 2007 op onze site verschenen. Toen het Internet nog in haar Stenen Tijdperk was. Dus nu in een receptformat omgezet en een paar foto’s erbij.
Wilma en Jan-Paul eten een hap mee. Dit gemaakt èn de Catelaanse varkensstoof van Onno Kleyn. Ze vonden deze salade uitstekend van smaak. Ja, het is gewoon die Fagiolini in umido, maar een fikse klodder circassische saus maakt het bijzonder. We aten het koud.