Zoete aardappel tajine

Tajine met zoete aardappel
Voorbereiding
30 min
Kooktijd
30 min
 

Een Noord-Afrikaanse bereiding van zoete aardappel, mag ook gewoon in een grote pan worden bereid.

Gang: Hoofd- of bijgerecht
Keuken: arabisch, marokkaans
Voor: 4 Personen
Ingredienten
De kruiden
  • 1 theel ras-el-hanout
  • ½ theel kaneelpoeder
  • ½ theel gemberpoeder
  • ½ theel gerookt paprika poeder
  • ½ theel komijnpoeder
  • ¼ theel zwarte peper, vers gemalen
  • ½ theel saffraandraadjes
Substantiële ingredienten
  • 1 st ui, in dikke ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blikje tomaten (400 gr)
  • 40 gr ingelegde citroenen (alleen schil gewogen)
  • 125 gr gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • 100 gr groene olijven z pit, gehalveerd
  • 40 gr hele witte amandelen
  • 1 bosje koriander, blad, fijngehakt
  • 200 ml water
  • 1 kg bataten, geschild en in grove brokken
  • olijfolie
Bereiding
  1. Van de ingelegde citroenen schraap je het binnenste, het zachte deel, van de schil. Dat gooi je weg, De schil in reepjes snijden.

  2. Neem een tajine of ruime pan, verhit daarin een scheutje olie en smoor de ui en de knoflook gedurende enkele minuten

  3. Voeg alle kruiden toe, schep goed om – door en door – en stoof een minuutje

  4. Voeg de brokken zoete aardappel toe en schep goed om

  5. Voeg de andere ingrediënten toe, uitgezonderd de koriander. De tomaten, als ze al niet gehakt ingeblikt zijn, met de vingers kapot knijpen.

  6. Stoof gedurende een kwartier, de bataten moeten niet te zacht worden.

  7. Doe over in een schaal en strooi de koriander erover. Serveer!

Opmerkingen

Wij aten het met couscous, die je zelf met van alles of niets op smaak kunt brengen.


25 december 2019
Bijna de hele familie bijeen. Grote schalen op tafel: een met dit gerecht, een spruitjescurry, een schaal couscous, kingfish (geelstaart koningsvis) en drie schalen radicchio met provelone.
Kortom, veel groenten en redelijk in het seizoen.
Dit was een uitstekende schotel met bataat. Het was een uitstekend maal, dus wat nog meer erover te zeggen?

2 gedachten over “Zoete aardappel tajine”

  1. Het gerecht ziet er lekker uit en ga ik zeker proberen.
    Maar koriander hoeft echt niet uit de kas te komen. Mijn ervaring is dat koriander wel een paar graden vorst kan verdragen. Ik zaai het meestal eind augustus nog een keer en kan de hele winter verse koriander uit de tuin halen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Verschijnt een à twee keer per maand. Met een breed scala aan onderwerpen uit het groenere leven en lekkere recepten.

Kijk in ‘spam’ of ‘reclame’ wanneer u niet binnen een paar minuten een e-mail ontvangt.