Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel

Eet je uitzicht. Wilde Woensdag. Eet wat de natuur je geeft: een heerlijk taartje met zevenblad, brandneteltopjes en een kloeke bos daslook.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Dutch cuisine, Nederlands
Auteur: De Keuken van MergenMetz
Ingredienten
 • 150 gr zevenblad (uitgeselecteerd, gewassen en drooggeslingerd)
 • 50 gr daslook
 • 1 st ui, gesnipperd
 • 20 gr brandneteltopjes
 • scheutje olijfolie
 • 4 st ei
 • paar plakjes bladerdeeg (of een groot vel)
 • scheutje groenten- of vleesbouillon
 • peper en zout naar smaak
Bereiding
 1. We gebruiken een kleine springvorm met een diameter van 18 cm

 2. Verwarm de oven voor op 220o C.

 3. Neem een wok of een kasserol (gietijzeren pan). Verwarm een scheutje olijfolie en bak de uitsnippers tot ze glazig zijn. Bruin hoeft niet.

 4. Meng er vervolgens de groenten door en roerbak tot het mooi geslonken is. Tijdens dit proces een of twee scheutjes bouillon erbij doen; niet dat net een soep moet worden, maar om te voorkomen dat het droog bakt

 5. Als de oven op temperatuur is de bakvorm met alleen het deeg bekleden (iets over de rand doen, zodat het niet instort bij het voorbakken). Prik wat gaatjes in de bodem. Bak het een minuut of tien voorbakken. En haal het dan weer uit de oven.

 6. Als alles mooi gaar is met een schuimspaan o.i.d. uit de pan nemen en op een plank fijnsnijden/-hakken.

 7. Breek vier eieren boven een kom. Klop de eimassa met een garde wat luchtig. Schep de fijngehakte groenten er door. Voeg wat peper en zout toe en door door.

 8. Schep het over in de bakvorm met het voorgebakken deeg. Zet nu een minuut of twintig in de oven.

 9. Klaar

Opmerkingen

Doe goede ziener ziet wat roods in de foto’s. Dat is uit de bouillon. Een groentenbouillon waarin in een rollade urenlang heel zacht had gegaard. Er zat wat extra ui en rode peper in. (Dus bij ons was het een paar scheppen groenten-vleesbouillon bij het wokken.)

25 april 2013
Geen Wilde Woensdag. Het is donderdag.

Je legt een Eetbare Siertuin aan of niet. Een stuk dat voorheen netjes door heesters was afgeschermd ligt nu open in het zicht: Verdraaid! Het is een heuse zevenbladakker!
Naast de aanplant mag alles dat er stond, de “verbouwing” heeft overleefd en eetbaar is, blijven staan. Tenzij het precies op de plaats staat waar we wat hebben geplant.
Met een eetbare tuin, moeten we ook eten wat het geeft: zevenblad.

Om de zevenbladakker beperkt te houden, heb ik vanaf de rand en vooral met wortel en al geoogst. Soms dus decimeterslange wortels uit de grond meegetrokken. Die zijn eetbaar. Maar ooit heb ik bij een kookstudio in Nijmegen, tijdens een bijeenkomst van Slow Food, gesauteerde zevenbladwortels moeten eten – het zou iets als taugé moeten lijken – en alleen al de gedachte er aan doet me weer kokhalzen. Dus huppekee: de wortels naar de varks.

De brandneteltopjes heb ik toegevoegd omdat het een lekkere kruidige smaak geeft en de daslook is het equivalent van een teen knoflook, die er anders wel in zou gaan.
Het resultaat mag er zijn. Een uiterst smakelijk taartje. Mrs. M genoot ervan. En dan is het goed.

Plaats een reactie

Waardering