Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel

Bron: De Keuken van  MergenMetz
150 gr zevenblad (uitgeselecteerd, gewassen en drooggeslingerd); 50 gr daslook; 1 ui, gesnipperd; 20 gr brandneteltopjes; scheutje olijfolie; 4 eieren; paar plakjes bladerdeeg; scheutje groenten- of vleesbouillon; peper en zout naar smaak;

25 april 2013
Geen Wilde Woensdag. Het is donderdag.

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel - zevenbladakker.jpg

Je legt een polycultuurTUIN aan of niet. Een eetbare siertuin kan je het ook noemen. Een stuk dat voorheen netjes door heesters was afgeschermd ligt nu open in het zicht: het is een heuse zevenbladakker.
Naast de aanplant mag alles dat er stond, de "verbouwing" heeft overleefd en eetbaar is, blijven staan. Tenzij het precies op de plaats staat waar we wat hebben geplant.
Dus met zo'n eetbare tuin, moeten we ook eten wat het geeft.

Om de zevenbladakker beperkt te houden, heb ik vanaf de rand en vooral met wortel en al geoogst. Soms dus decimeterslange wortels uit de grond meegetrokken.

De wortels zijn eetbaar. Maar ooit heb ik bij een kookstudio in Nijmegen, tijdens een bijeenkomst van Slow Food, gesauteerde zevenbladwortels moeten eten – het zou iets als taugé moeten lijken – en alleen al de gedachte er aan doet me weer kokhalzen. Dus huppekee: de wortels naar de varks.

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel - oogst.jpg

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel - wortels.jpg

De brandneteltopjes heb ik toegevoegd omdat het een lekkere kruidige smaak geeft en de daslook als equivalent van een teen knoflook, die er anders wel in zou gaan.
Het resultaat mag er zijn. Een uiterst smakelijk taartje. Mrs. M genoot ervan. En dan is het goed.

Bereiding

We gebruikten een kleine springvorm van 18 cm diameter. Bekleed deze met het bladerdeeg (iets over de rand doen, zodat het niet instort bij het voorbakken).
Verwarm de oven voor op 220o C.

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel - bosje daslook.jpg

Neem een wok of een kasserol (gietijzeren pan). Verwarm een scheutje olijfolie en bak de uitsnippers tot ze glazig zijn. Bruin hoeft niet. Meng er vervolgens de groenten door en roerbak tot het mooi geslonken is. Tijdens dit proces een of twee scheutjes bouillon erbij doen; niet dat net een soep moet worden, maar om te voorkomen dat het droog bakt.

Als de oven op temperatuur is de bakvorm met alleen het deeg een minuut of tien voorbakken.

Als alles mooi gaar is met een schuimspaan o.i.d. uit de pan nemen en op een plank fijnsnijden/-hakken.

Breek vier eieren boven een kom. Klop de eimassa met een garde wat luchtig. Schep de fijngehakte groenten er door. Voeg wat peper en zout toe en door door.

Schep het over in de bakvorm met het voorgebakken deeg. Zet een minuut of twintig in de oven.

Klaar.

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel - brandneteltopjes.jpg

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel - hele taart.jpg

 

Zevenbladtaartje met daslook en brandnetel - taart open en breed.jpg

OPMERKINGEN
Doe goede ziener ziet wat roods in de foto's. Dat is uit de bouillon. Een groentenbouillon waarin in een rollade urenlang heel zacht had gegaard. Er zat wat extra ui en rode peper in. (Dus bij ons was het een paar scheppen groenten-vleesbouillon bij het wokken.)

Plaats een reactie