De plaag van menig tuinier en gemeentelijke plantsoenendienst, de Japanse duizendknoop, is een bron van resveratrol. Een goedje dat ervoor zorgt dat het lichaam minder calorieën opneemt.
Uitroeien of opeten?
De Japanse duizendknoop is een zeer invasieve plant die schadelijk is voor onze leefomgeving (schade aan gebouwen, wegen enzovoorts) en voor de biodoversiteit. Want waar deze plant weelderig tiert, groeit niets anders meer. Bestrijden is absoluut geboden. (Lees ook dit.) Dus plant het niet in uw tuin.
Maar Japanse duizendknoop is ook goed eetbaar.
En zo geven we een eigen wending aan het bericht dat het drinken van rode wijn ervoor zorgt dat het lichaam minder calorieën opneemt. In rode wijn zit resveratrol – net als in pinda’s, moerbeien en (logisch) druiven. De Japanse duizendknoop blijkt een bron van dit goedje te zijn.
Tien liter rode wijn per dag
Borrelen tegen calorieën heet het artikel op De kennis van Nu. Het beschrijft een onderzoek onder een elftal obese mensen. Dit, na eerst bij muizen te hebben geconstateerd dat het toedienen van resveratrol leidde tot minder suiker in het bloed, meer uithoudingsvermogen en een hogere leeftijd.
Bij de mensen bleek dat ‘de activiteit van de mitochondriën in de skeletspieren was verhoogd, wat wijst op een betere vetverbranding in de spieren. Zo werd er tijdens de resveratrolbehandeling meer vet in de spieren en minder in de lever aangetroffen. Ook daalde de druk in de slagaders (voor de kenners: de systolische druk ging zelfs met 5 mmHg omlaag).’ [Citaat Wetenschap24]
De hoeveelheid toegediende resveratrol komt overeen met het drinken van tien liter rode wijn per dag. Niet aan te raden. Dat leidt en lijdt tot andere problemen, om het maar eufemistisch uit te drukken.
Van onkruid tot nutskruid
Een van de mensen die op het bericht reageerden vertelde dat resveratrol gewonnen wordt uit de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica of voorheen Polygonum cuspidatum). Kijk. En nu komen we tot iets: het is een fraaie plant, die meters hoog kan worden en flink woekert. Daardoor lastig te bestrijden. Een onkruid.
Maar als er resveratrol uit gewonnen kan worden, is het opeens een nutskruid. Rest de vraag: Hoe win je resveratrol uit Japanse duizendknoop? Thuis.
Japanse duizendknoop eetbaar
De scheuten van de Japanse duizendknoop zijn goed eetbaar. Oogst ze tussen de 15 en 20 centimeter. De iets dikkere schillen. De smaak is, naar verluidt, beter dan rabarber. Het kan worden gekookt, gestoomd en verwerkt in jams en marmelades, als groente worden gegeten enzovoorts. Het is eigenlijk een behoorlijk gezonde groente, met veel vitamine A en mineralen. En resveratrol.
Meer over de eetbaarheid van Japanse duizendknoop:
Waar kan ik Japanse duizendknoop plantjes kopen aub .
Dat wil je niet 😉 Het is een plaag. Een zeer invasieve plant die wordt bestreden. Dus kijk in de buurt, vraag na, want ergens groeit het wel. Ook in Vlaanderen.
Een plaag is nog zacht uitgedrukt. Is zelfs glyfosaatbestendig. Een van de 100 meest woekerende planten ter wereld.
ik heb er in het verleden in de tuin gehad in een verloren hoek , ik heb dat twee keer gesproeid met roundup en weg waren ze .
Los van het feit dat RoundUp nu niet bepaald het meest ideale middel is, om het zachtjes uit te drukken, is er ook een fikse dosis geluk bij. Of het was geen Japanse duizendknoop. Over het algemeen duurt chemische bestrijding vele jaren. De plant heeft een sterk gestel en moet worden uitgeput. Maaien, afdekken, chemische bestrijding e.d. duren gemiddeld 10 jaar eer de plant helemaal het loodje heeft gelegd.
Hopelijk zijn wij wat glyfosaat bestendiger. Het spul zou verboden moeten worden (RoundUp).
Waarom geen azijn gebruiken of zout water, is veel milieu vriendelijker.Maar o ja, kost een beetje moeite.
Maar ik denk dat azijn en zout niet helpen tegen Japanse Duizendknoop. Het zou me verrassen.
Haha aan de Koningshaven en de Westzeedijk in Rotterdam groeit het volop. Na het maaien loopt het weer snel uit en volgens experts moet het afval verbrand worden http://www.rijnmond.nl/nieuws/160842/Steeds-meer-Japanse-duizendknoop-in-Rotterdam
Aphalara itadori{Japanse bladvlo} is een natuurlijke bestrijder van de Japanse duizendknoop er moet ook een bodemschimmel zijn. Maar enfin de aphalara italdori is voor een proef toegelaten in Engeland, waar ze zeer voorzichtig zijn met exoten.
De Japanse Duizendknoop woekert enorm en vernietigt de rest van de planten. Zelf de fundering van je huis is niet meer veilig.
Wat kan helpen bij de bestrijding van de Japanse Duizendknoop is het volgende: eerst maak je met een riek de grond los en verwijder je zoveel mogelijk wortels. Vanaf maart t/m augustus schoffel je de grond elke dag; ook al zie je niks.
Alle losse stukken van de plant zorgvuldig opruimen. In september en oktober blad spuiten en/of stengel injecteren met een sterke glysofaatoplossing. Veel geduld nodig.
Voorlichting over de Japanse Duizendknoop (herkennen en bestrijden) zou handig zijn.
Het bestrijden van Japanse Duizendknoop is weer een ander verhaal. Dat doen we ook. Lees bijvoorbeeld dit
In Belgie zie je deze duizendknoop enorm oprukken. De wegenranden en vooral de wateroevers staan er vol van. Hoe gaan ze het riet beschermen dat langzaam maar zeker overwoekerd wordt? Er is hier geen aandacht van de overheid voor het probleem.
Wij hebben het aan de lijve ondervonden in de tuin en na jaren maaien staat het er nog.
Ze hebben aan de ring rond Mechelen geprobeerd te spuiten maar het staat er weer.
groet
Klopt. Lees dit artikel dan ook. Of beter: reeks van drie artikels. Proeven in het buitenland hebben aangetoond dat het wel tien jaar kan duren eer men de plant ‘eronder’ heeft. Afdekken, herhaaldelijk maaien (maar dan wel zo vaak dat de plant zich niet kan herstellen), spuiten (idem), afgraven. Wij proberen het met bonte bentheimers in het dorp Oosterbeek (Gemeente Renkum). En dat werkt tot nu toe redelijk goed.
Japanse duizendknoop is idd een ramp, in meerdere opzichten. Vreemd genoeg wordt ie nog gewoon te koop aangeboden mn. de roze bloeiende soort (de compacta) . Ik snap niet dat de verkoop van deze plant nog niet verboden is en ook niet dat tuincentra de plant sowieso willen verkopen.
Klopt. Maar niet alle duizendknopen zijn zo invasief als deze. Als een tuincentrum de lastpak nog aanbiedt, zou dit getuigen van grove maatschappelijke nalatigheid, om het woord misdrijf niet te gebruiken 😉
Er wel aan gedacht dat mensen deze plant in een bak willen planten vanwege de giga gezondheidswaarde ervan. Iets wat we niet kunnen zeggen van de meest invasieve en destructieve soort, namelijk de mensheid die een zeer grote bedreiging vormt voor alle andere soorten.
Je kan de stengels van de duizendknoop eten zoals rabarber. De bladeren van rabarber zijn giftig. Geldt dat ook voor familielid duizendknoop? Zo ja hoe giftig?Mvg Caspar
In principe kan alles worden gegeten, maar mijn bijbel in dezen, Enzyklopädie Essbare Wildpflanzen, houdt het in de tekst verder op voorbeelden met de jonge scheuten en de wortels. Vanwege het oxaalzuur wordt er een klein waarschuwinkje gegeven.
Een oude man vertelde eens dat je de Japanse duizendknoop niet tegen kippenstront kan. Ik weet niet of hij uit ervaring sprak, of dat hij grappig wilde zijn, maar misschien is het iets om uit te proberen?
Dat soort uitspraken verdienen het om serieus te nemen. Kippenstront is stikstofrijk, maar wat zit er nog meer in?
En wat hier niet te lezen is, ontzettend lekker,lekker om mee te koken (bij Van Boven)
En een middel tegen kanker, etc. Kun je je wel afvragen waarom het zoveel om ons heen voorkomt, even doorzoeken op internet.
een zeer geneeskrachtig kruid.
Er worden nagal wat heilzame geneeskrachten uit de plant gehaald…..zo zou het effectief de tekenziekte lyme, en andere kwalen effectief bestrijden.
Er word tinctuur verkocht van deze plant.Het is familie van de rabarber…..zit vol met reservatrol……een beregoeie stof voor de mens….bovendien maakt het verontreinigde grond schoon. Ik weet een plek waar het groeit, en eet de jonge sscheuten vanavond :-), ook te gebruiken in jams en gelei….