2017 Sint Jan – Anthonetta van Bergenhenegouwen

Sint-Jan is het jaarlijks evenement bij MergenMetz, want rond Sint Jan is het een belangrijk moment voor de natuur en in de tuin: Sint-Jansuien, Sint-Janskruid, groene walnoten voor likeur of om in te maken worden geoogst enzovoorts.

Klik hier voor een overzicht van Sint Jan op 24 juni 2017

Anthonetta is een wandelende encyclopedie

Dat zijn onze woorden. Zij bagatelliseert het. Maar okay, ze is behoorlijk uniek. Ze is een hovenier en beschikt over een schier eindeloze plantenkennis. Dat is een combinatie die niet vaak voorkomt. Dus dan hebben we het in dit geval over eetbare planten. Over staanplaats, grondsoort, nuts (stikstofbinder, insectenlokker) en meer.
Vijf jaar geleden, toen we het idee voor een Eetbare Siertuin hadden, leerden we haar kennen. Ze heeft het beplantingsschema gemaakt en is nu nog steeds wekelijks in de tuin te binden.


Rondleidingen

Anthonetta leidt tond

Anthonetta zal gedurende de dag, als er voldoende vraag is, een of twee keer een rondleiding verzorgen. En anders schiet u haar gewoon aan.


Plantverkoop

Anthonetta kweekt, net als wij, ook zelf planten. Op deze dag neemt ze een leuk assortiment vaste planten  – kruidachtige gewassen mee.

Op de foto de vaste stek – om dat woord maar te gebruiken – voor plantverkoop.


Anthonetta van Bergenhenegouwen heeft een website Bloemen in de Tuin. Dat is niet allemaal eetbaar. Ze maakt beplantingsschema’s en helpt ook andere (eetbare) tuinen aan te leggen. Anthonetta stamt van een roemrucht kwekersgeslacht; planten zijn haar als het ware met de paplepel ingegoten. In dat geval dan wel gepureerd 🙂

 

Plaats een reactie