Boeken: geven, krijgen of gewoon voor jezelf

Oh jéé, de feestdagen komen er aan. We hadden nog zo’n enorme stapel boeken liggen en de plek voor uitgebreide recensies in deze nieuwsbrief is beperkt. Wetende dat er rond de feestdagen veel boeken worden gekocht, willen we toch tenminste een deel van de stapel onder de aandacht brengen. Dan maar kort. Maar zeer de moeite waard. Want het zou tocht jammer zijn als we dit jullie dat pas in januari of februari laten weten.

Onderaan de lijst ook nog een paar boeken die we eerder dit jaar recenseerden maar die zo zeer de moeite waard zijn, dat we ze graag nog een keer noemen.

Pinguïns en de mensen – Marcel Haenen

Een fijn leesbaar boek geschreven van Marcel Haenen, redacteur pinguïns bij NRC.
De mens, of beter: wij, westerse mens, heeft de pinguïn vrij laat ontdekt. Het dier leeft immers op Antarctica. Dus dat gebeurde (pas) in de vijftiende eeuw. De mens heeft zich uitgeleefd op het dier, dusdanig dat er nu nog maar weinig over zijn. De pinguïn heeft thans een beschermde status
De pinguïn heeft in dit boek de hoofdrol, maar via die pinguïn kijk je in de spiegel, naar jezelf. Of breder misschien naar de mens, en onze houding ten opzichte van de natuur. Vroeger en nu. En dat is niet altijd erg fraai. Eigenlijk meestal niet erg fraai.

Dit boek is een eerbetoon aan de mooiste vogel op aarde, die door menselijk toedoen voorgoed dreigt te verdwijnen.

Gesloten vanwege stikstof – Jan Douwe van der Ploeg

De auteur is niet de minste. Jan Douwe van der Ploeg, emeritus hoogleraar van de WUR en nauw verbonden met vernieuwende bewegingen in de landbouw.

Eerder schreven wij bijvoorbeeld over De Melkvee Revolutie van Jan Willem Erisman en Koen van Dijk; Erisman wordt in het dankwoord van dit boek weer genoemd.

Het is allemaal een groot complot! Of niet? Dit boek scheurt een aantal mythes rond stikstof, (intensieve) landbouw, boeren en boerenprotesten aan flarden. Wil je meer begrijpen over het stikstofprobleem? Lees dit boek.

De ooievaar – Kester Freriks

Kester Freriks schreef dit nieuwe deel in de reeks vogel monografieën van AtlasContact.

Toen ik een kind was in de jaren 1980, was de ooievaar, een iconische vogel, vrijwel verdwenen uit Nederland. En nu is hij volop terug en slaat de liefde alweer om in hekel.

Een interessant en zeer leesbaar boek over de prachtige langbeen in verleden en heden.

Naar een natuurrijke tuin – Peter Bulsing

Na het enthousiaste ‘Mijn 1000 soorten tuin‘ (ook in onze webshop) verscheen een meer serieuze variant.

Dit is een boek om je te helpen je tuin zó in te richten dat het een maximaal toevluchtsoord voor natuur wordt. Het leuke van beide boeken is dat ze een opzoekfunctie hebben voor al die kleine beestjes die nooit makkelijk in andere boeken terug te vinden zijn. Plantenluizen, bijvoorbeeld, en schietmotten. ‘Naar een natuurrijke tuin’ is zelfs eigenlijk vooral soortengids voor kleine diertjes.

Veel informatie samengebald in een boek.

De Duiven van Temminck en Knip – Hay Wijnhoven en Alexander Reeuwijk

Een heruitgave van een klassiek boek (uit de vroege negentiende eeuw) met prachtige platen. Over duiven. Het is van een interessante inleiding voorzien door Hay Wijnhoven en Alexander Reeuwijk, die licht laten schijnen op de historie, op de huidige staat van de duivensoorten die in het boek voorkomen, en nog veel meer interessants. Zoals waarom er een aantal soorten in het boek staan die helemaal niet bestaan.

Jacob Temminck, penningmeester van de VOC, woonde aan de Gouden Bocht in Amsterdam en verzamelde vogels en andere dieren, dood en levend. Hij was niet de enige welgestelde die zo’n hobby had, maar had wel een kwalitatief bijzonder mooie collectie. En Jacob had een zoon, Coenraad Jacob, die de collectie overnam en in 1804 besloot een boek te maken over hoenders. Coenraad ontmoette kunstenares Pauline de Courcelles, die kortstondig gehuwd was met ene Knip. Zij behield de naam Pauline Knip (nou ja, Knip-de Courcelles). Pauline tekende de duiven.

Een erg mooi bladerboek en tijdsbeeld. Ik las recent ook Radical by Nature (niet in het Nederlands vertaald), over het leven van Alfred Russel Wallace, en zat helemaal in het tijdsbeeld. Overigens heeft Alexander Reeuwijk eerder boeken over Wallace geschreven. Waarvan akte.

Mijn grauwe ganzen – Berend Voslamber

De Kanoet – Rob Buiter

Wat een weelde, dit boek. Alles over grauwe ganzen dat je ooit zou willen weten, en dan ook nog gelardeerd met prachtige foto’s en grafieken.
Berend Voslamber is veertig jaar ganzenonderzoeker. En dat is terug te zien in dit boek. Geweldig dat deze kennis is vastgelegd en toegankelijk gemaakt. En passant leren we ook een aantal andere onderzoekers kennen en een aantal individuele ganzen en ganzenfamilies.
Overigens, van vergelijkbare opmaak en vorm maar iets dunner, en ook recent verschenen, is De kanoet van Rob Buiter, met prachtige foto’s van Jan van de Kam. Omdat kanoeten nu eenmaal echte trekvogels zijn (en grauwe ganzen veel minder) gaat De kanoet ook veel over vogeltrek. Je zou deze twee boeken als een set kunnen beschouwen. Zouden er nog meer komen?

De Scharrelaar – Vogeltijdschrift voor lezers

We schreven eerder recensies over dit tijdschrift-dat-eigenlijk-een-boekje-is.

Vogeltijdschrift voor lezers. En dat is het. Elk halfjaar weer gevuld met mooie verhalen, fictie en non-fictie, fraaie illustraties (in dit nummer etsen van Han van Hagen) en poëzie met vogels als onderwerp.

Het meest recente nummer (nummer 9) steekt in een nieuw jasje en bij een nieuwe uitgever gewisseld. Dat maakt dat we het toch weer onder de aandacht brengen.

Het lijkt erop dat de redactie en vaste medewerkers dezelfde is; we herkennen onmiddellijk de namen van Alexander Reeuwijk, Remco Daalder en Jan-Pierre Geelen, naast negen andere auteurs.
Geef eens een los nummer cadeau!

Als laatste een aantal boeken die zeer de moeite waard zijn, en waar we eerder dit jaar al wél een uitgebreide recensie van schreven:

Waarom vissen niet bestaan is een van de beste boeken van het jaar 2023. Aangrijpend, meeslepend, schokkend en aan het einde komt de verrassing. Het gaat over Chaos en de eens zo gevierde wetenschapper David Starr Jordan dondert van zijn voetstuk.
Droogteplanten (ook bij ons te koop, klik hier): een plantengids die focust op hoe je je tuin droogtebestendig kunt inrichten. Met veel tips én heel veel planten.
Diersporen van Europa: o o o wat een mooi boek. Vooral gericht op zoogdieren, met schitterend fotowerk en prachtige tekeningen.
Floralia (ook bij ons te koop, klik hier): botanische kunst door de eeuwen heen. Prachtige afbeeldingen en interessante verhalen over de botanici en kunstenaars.
Hoveniers en Tuinbazen is een geschiedschrijving van de Nederlandse tuinbazen en kwekers en vooral het ontzettend hoge niveau. Erg leuk en verhelderend boek.

Van wafel tot koek: bakboek van de onvolprezen Vlaamse Regula Ysewijn. Geweldig.

Dan staat het gras als liefde: Vraagstukken rond natuur, landbouw, de organisatie van onze samenleving, waarbij de natuur steeds centraal staat. Maar waarin heel veel andere dingen worden aangeraakt. Een rijk maar compact boek en waardevolle toevoeging aan het debat over natuur, landbouw en ruimtegebruik in Nederland.
Gek op groenten!: kookboek van alweer een Vlaamse, met alleen maar groenterecepten. Erg goed
Canon van de Nederlandse natuur: een verzameling van vijftig karakteristieke planten en dieren en hun betekenis voor Nederland. Barstensvol wetenswaardigheden. Hoort in elk Nederlands huishouden thuis.
Tuinlogica van Iris Veltman is een ontzettend leuk en verhelderend boek voor elke tuinier die zijn tuin biodiverser wil maken en weerstand aan klimaatverandering wil bieden. Top!

En: in onze webshop hebben we nog meer zeer goede boeken te koop. Kijk maar hier.

Plaats een reactie