Bonte Bentheimer-vlees in de winkel

Noblesse oblige. We zijn nogal nauw betrokken bij de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken. Dus dan moeten we natuurlijk de prachtige vleesproducten van dit zeldzame varken ook in onze winkel hebben.

Ga hier meteen naar onze winkel (of klik op 'winkel' in de navigatiebalk bovenaan de pagina.)

varkens.jpg

Er zijn er niet veel van, in Nederland. Enkele honderden. Misschien duizend in Duitsland. Pas als er vijftienduizend of meer zijn, wordt een ras niet meer als zeldzaam beschouwd door de SZH.

On-Nederlandse producten

We bieden alleen droge vleeswaren: hele hammen, coppa, worsten, pancetta en baconfilet.
Omdat we zelf geen productiedoelstelling hebben komen de vleeswaren die we aanbieden van varkens van verenigingsleden. Wel gemaakt door de beste slagers van Nederland. Ambachtelijk gemaakte on-Nederlandse producten.

Het hele varken

Zo gaat het "hele varken" in de worst. Een ham hangt minstens een jaar. Iets dat ze in zuidelijk Europa ook doen. En potjandorie, als we daar op vakantie zijn, wat vinden we het dan zo geweldig smaken! Dat kan nu ook hier.
(In Nederland is worst voornamelijk een bijproduct, van snijresten.)

De slagers waarover we het hebben, Frans Kaijser en John van Broekhuizen, behoren tot de Nederlandse top. Ze weten hoe een varken behoort te zijn. Ze zijn gek op de Bonte Bentheimer omdat het meer vet heeft dan de dieren uit de industriële houderij. Bovendien heeft de Bonte Bentheimer een hoog intramusculair vetgehalte. En vet geeft smaak. (En bedenk: varkensvet is beduidend gezonder dan roomboter. Er zitten veel minder verzadigde vetten in.)

Genoeg erover. Kijk maar in onze webwinkel.

Voor het ras

We hebben zelf Bonte Bentheimers – het enige Nederlandse varkensras dat er nog is. We hebben ze voornamelijk voor de fok, het creeeren van genetische variatie om het ras in stand te houden. Niet zo zeer voor de productie. (Zo hebben we april 2011 twee jonge beertjes geïmporteerd – Koos en Karel, zie dit – en Karel is bijna een jaar later naar Buitengewone Varkens gegaan.) 

 

Gedroogde hamBonte Bentheimer-vlees in de webwinkel - ham.jpg

coppaBonte Bentheimer-vlees in de webwinkel - coppa.jpg

worstBonte Bentheimer-vlees in de webwinkel - worst.jpg
pancettaBonte Bentheimer-vlees in de webwinkel - pancetta.jpg

Fair trade & fair treat

Het Bonte Bentheimer landvarken is op zijn vroegst met negen maanden op slachtgewicht. Meestal tegen een jaar oud. Dan heeft het bijna twee maal zo lang geleefd als een industrievarken. Dat betekent dat het ook minstens twee maal zo duur is. Wij vinden dat de varkenshouder een eerlijke prijs moet krijgen. Ook in Nederland mag fair trade gelden. Daarenboven genieten de dieren ook van meer ruimte; het zijn buitendieren. Zomer en winter, door weer en wind. Dat is een fair treat

Liever minder, maar dan ook beter vlees. 

Binnen de Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken wordt gewerkt aan een norm Echt Bonte Bentheimer-vlees. Want tja, ook in dit segment liggen de opportunisten op de loer die knollen voor citroenen willen verkopen. 

Meer weten

Lees ook dit artikel
Vereniging Het Nederlandse Bonte Bentheimer Landvarken

Plaats een reactie