Stoofbijbel
Herfst en winter vormen de stoofpottentijd. Julius Jaspers deed een prachtig boek verschijnen met zo’n honderdvijftig recepten en zeer heldere uitleg. Dus hop hop, stoven!
Herfst en winter vormen de stoofpottentijd. Julius Jaspers deed een prachtig boek verschijnen met zo’n honderdvijftig recepten en zeer heldere uitleg. Dus hop hop, stoven!
Koken met groente op het ritme van de seizoenen. Een meer ons aansprekende ondertitel kan je niet bedenken. Het is een fraai verzorgd boek met zo’n honderd recepten en veel mooie foto’s.
De Noorse journalist Lars Kvamme schreef een bijzonder boeiend boek over de zalm. Een biografie. Normaliter wordt iets dergelijks geschreven over een overleden persoon of iemand in haar of zijn laatste levensdagen, maar nu over een vis. Die straks niet meer is.
Bomen en bossen kunnen een veel grotere rol spelen in gezonde, robuuste voedselvoorziening van de mens, wereldwijd.
Het kookboek van Doctor Carolus Battus verscheen in 1593. Een van de eerste Nederlandstalige kookboeken vormt het fundament van dit prachtige boek dat over veel meer gaat dan koken. Een waar tijdsgeschrift met culinaire insteek van rond de eerste helft van de tachtigjarige oorlog.
In het wetenschappelijk tijdschrift Science van 27 mei 2022 staat een opmerkelijk artikel over genetisch gemanipuleerde tomaten die vitamine D leveren. De vraag is welk belang wordt gediend.
Wat is dit een mooi boek. Het is geen kookboek, het is een culinaire reisgids voor Oostenrijk. Fraai ingebonden, prachtige foto’s, interessante reportages en verrukkelijke recepten. Laura de Grave bezoekt boeren, restaurants, herbergen (Stuben) en producenten. Het is één groot genot.
Eetgenot is ook leesgenot, het is bijzonder onderhoudend geschreven. Jacques Meerman neemt je op zijn kenmerkende wijze, haast spelenderwijs, mee langs de brede waaier van aspecten die met genieten van je eten te maken hebben.
Er zijn al lang aanwijzingen dat kunstmatige zoetstoffen slecht zijn voor de mens. Nu is bovendien aangetoond dat de kans op kanker met 13% toeneemt als je veel van dit soort stoffen consumeert.
Plastic verpakkingen blijken helemaal niet zoveel goeds te doen voor de houdbaarheid van groente en fruit als altijd wordt gedacht. Afschaffen dus.
Klaartje Scheepers neemt de Nederlandse eetcultuur onder de loep aan de hand Allerhande, het magazine van Albert Heijn, dat pakweg zeventig jaar geleden voor het eerst verscheen. Informatief, boeiend en soms ook ontluisterend.
Er dreigen heel veel bijzondere en geweldige voedselproducten om diverse redenen te verdwijnen. In dit pakkende boek gaat auteur Dan Saladino over de wereld en openbaart het geheim ervan. Verleden, heden en misschien nog wat toekomst. We eten het, tot het uitgestorven is.